9 sjajnih ideja za jednostavan slatki sto za rođendane


Slatki sto za rođendane sve više postaje interesantniji deo zabave od same rođendanske torte i rituala duvanja svećica. Tajna slatkog stola je u šarenišu i slatkišu. Istina je, mnoga deca više vole male zalogaje, mafine, popse i bombone nego tortu. A i veći je izbor. Torta obično bude čokoladna ili voćna, a sladak sto nudi raznoliku ponudu, posebno za male probirljivce.

Ne mogu da se ne osvrnem na decu sa alergijama i intolerancijama na određene vrste namirnica.  Slatki sto pruža mogućnost organizatorima rođendana ili neke druge proslave da ponude raznosvrsniju hranu, odnosno slatkiše, a da ne moraju da prave celu tortu bez alergena. S druge strane, oni koji nisu upoznati sa alergijama uglavnom i ne znau kako da naprave tortu bez alergena. To bi značilo: bez pšenice, jaja, orašastih plodova, naravno i kikirikija, svega onoga što čini 99,99% torti.

Da biste napravili slatki sto bez glutena i alergena, potrebno je da budete maštoviti (a koja mama to nije?) i da imate temu, da se ne bismo izgubili u šarenišu. I tu ne mislim na temu omiljenih crtanih junaka ili motiva. To je nešto drugo. Ovaj slatki sto nije klasičan sto koji ste možda videli na nekoj proslavi. Ova dekoracija nije skupa i može se napraviti veoma brzo i povoljno. Stvar je u detaljima. 

Šta je sve potrebno za jedan jednostavan slatki sto?


Dekoracija iz Jumba


Najjeftiniju party dekoraciju uvek kupujem u Jumbo radnji. I pre nego što se ova prodavnica pojavila u Srbiji, obavezan deo kupovine sa letovanja iz Grčke, bila je poseta Jumbo radnji u Solunu. Ne samo da su vrlo povoljni, već imaju najveći izbor dekoracije za zabave.

Za ovu priliku kupila sam:

  • dekorativne lampione koje sam položila kao polulopte, 
  • dve vrste šarenih korpica, 
  • ukrasne čačkalice. 
I to je sve.

Možete kupiti i neku ukrasnu mušemu ako nemate odgovarajuću i veliku tacnu koja će biti u centralnom delu stola. Ja sam te detalje imala, pa se nisam dodatno bacala u trošak.



Namirnice za popsi

  • mleveni keks (koristim mleveni keks od prosa bez glutena)
  • domaći džem (najbolji je od šipka ili kajsije)
  • čokolada (koju sam prethodno istopila)  
  • mrvice za ukrašavanje 








Bombone


One su must have svakog slatkog stola.

Isključivo koristim VIDAL bombone. Ne samo što imaju uredne dekalaracije i da sam sigurna da ne sadrže gluten, već oblike i boje uvek mogu prilagoditi nameni proslave. Imaju mede, srca, jagodice, mafine, kupine, maline, ali i žabice, kornjače, zmije, gliste... tako da uvek možete imati raznovrsnu ponudu.



Sve zavisi od dekoracije i kako ćete upakovati sve te bombone. Mašta je tu presudna.

Papirne korpice sa bombonama:




Staklene korpice sa bombonama:


Tegla sa bombonama:


Koristite tacne za posluženje u istim bojama pa i kupovni keks može izgledati domaćinski:


Namirnice za mafine


Zavisno od recepta i načina ishrane, izaberite sastojke i ukrase za mafine. Čak i kad pravite mafini od heljdinog brašna i sa veoma malo šećera u receptu, možete ih ukrasiti šlagom, bombonama i čokoladom, tako da budu primamljivi deci.



Možete napraviti i slatku korpicu sa bombonama: 


ili ražnjiće od VIDAL bombona:



Ne zaboravite, najvažnije je da sto bude šaren i da ponudi raznovrsnu dekoraciju. 

Svaki kolač može postati mini tortica ako ga ukrasite bombonama. 

Uživajte!

0 коментара :

Post a Comment