Kada sam saznala da je moje dete alergično na više od 10 namirnica - nisam znala gde se nalazim. Veoma obazrivo i uplašeno sam uvodila namirnice, po pravilima koje mi je lekar preporučio, jednu po jednu, sa razmacima od nekoliko dana. Kako je beba rasla i bila sve gladnija, očajno sam pokušavala da nađem recepte i od malog izbora hrane pripremim kvalitetan obrok.
Svakodnevno sam se suočavala sa raznim problemima i izazovima.
- Nisam znala sa kojim namirnicama mogu da prehranim dete.
- Nisam znala ni kako, ni od čega da napravim- nešto.
- Nisam znala koje namirnice su veći alergeni, a koje namirnice treba više koristiti da bi se alergija vremenom eventualno prevazišla.
Kako je vreme odmicalo i kada je malac počeo da
jede više namirnica, imala sam već određenu hranu sa kojom sam mogla da raspolažem:
junetina, piletina,
riba, tikvice, šargarepa, brokoli, kupus, paradajz, paprika, karfiol, prokelj,
jabuka, kruška, banana, pirinač, kukuruz, amarant, kinoa, čia i lanene semenka,
divna leblebija i obožavana heljda.
Kad pogledate, to nije bilo malo. U tome sam tražila prednost.
Međutim, deca imaju neko šesto čulo i sama odbijaju namirnice koje im ne prijaju. Stručnjaci kažu da njihovu inuiciju treba slušati. Na žalost, ponekad su to i one zdrave namirnice, kao što je voće.
Međutim, deca imaju neko šesto čulo i sama odbijaju namirnice koje im ne prijaju. Stručnjaci kažu da njihovu inuiciju treba slušati. Na žalost, ponekad su to i one zdrave namirnice, kao što je voće.
Voće sadrži enzime koje se slabo vari, pa nije ni čudo što ga deca sa alergijama često odbijaju.
Namirnice sa navećim alergenima
Postoji 8 najčešćih namirnica na koje veliki broj osoba ima alergije. To su:
- jaja
- pšenica
- mleko
- riba
- kikiriki
- soja
- jezgrasto voće
- morski plodovi.
Moje dete je imalo alergiju na sve.
Kasnije je prevazišao alergiju na ribu (sreće naše nije bilo kraja!), a potom i na mleko. Možda smo na putu da prebrodimo i gluten.
Koje su to 3 alergije na hranu bez kojih mnogi recepti ne uspevaju ?
Bez svih navedenih alergenih namirnica se itekako može zdravo živeti. Nutricionizam je grana koja sve više napreduje i pruža nam mnoge alternative za hranu koju ne smemo da jedemo.
Međutim, postoje 3 namirnice čije isključivanje pravi najveće smetnje u pripremi hrane.
Gluten
Najveći problem u svakodnevnom funkcionisanju je
- gluten. Ishrana bez glutena u potpunosti isključuje pšenicu, raž, ječam i ovas iz ishrane. Mnogi
misle da se gluten nalazi samo u hlebu, pecivima, pici, testenini, često
zaboravljajući kekseve, kornete, poslastice ili torte na rođendanima,
a uglavnom i ne pomisle na čokolade, bombone, napitke i pastu za zube.
U početku sam mislila da se samo od kukuruznog brašna mogu napraviti hleb i palačinke, a nisam ni znala da pirinčano brašno uopšte postoji.
Tek kasnije, kada sam ušla u suštinu, shvatila sam da brašno nije samo mlevena žitarica, već da zamene možemo naći i u mlevenim mahunarkama (heljda, leblebija), mlevenim orašastim plodovima (badem, orah, lešnik), semenkama (suncokret, susam), povrću i voću (krompir, grašak, banana, tapioka). To su sve, pored bezglutenskih žitarica (amarant, kinoa, pirinač, kukuruz, ) alternative glutenskim žitaricama.
Rezultat: 4:15, za bezglutenske altenrnative. Međutim, nije sve baš tako sjajno.
Tek kasnije, kada sam ušla u suštinu, shvatila sam da brašno nije samo mlevena žitarica, već da zamene možemo naći i u mlevenim mahunarkama (heljda, leblebija), mlevenim orašastim plodovima (badem, orah, lešnik), semenkama (suncokret, susam), povrću i voću (krompir, grašak, banana, tapioka). To su sve, pored bezglutenskih žitarica (amarant, kinoa, pirinač, kukuruz, ) alternative glutenskim žitaricama.
Rezultat: 4:15, za bezglutenske altenrnative. Međutim, nije sve baš tako sjajno.
Sa kojim problemima se suočava osoba na bezglutenskoj ishrani?
- Mnogih proizvoda na našem tržištu nema. Sladoled u kornetu bez glutena ne postoji na našem tržištu (ima ih u Hrvatskoj i Sloveniji), nema ni oblandi, čokoladnih pahuljica.
- Dete na bezglutenskoj ishrani ne može
pojesti tortu na rođendanu kod svojih drugara.
- Postoji opasnost od kontaminacije glutenom, što donosi probleme: u kupovini proizvoda koji nemaju adekvatnu dekleraciju; u sopstvenoj kuhinji - ukoliko drugi ukućani jedu gluten; i u restoranima, čak iako naručiite jelo koje prirodno ne sadrži gluten. Nikad ne znate da li se na roštilju nalazila glutenska lepinja ili da li je u kuhinji letelo brašno (a čestice glutena lete na sve strane), ili da li je korišćen isti kuhinjski pribor za pripremu jela bez glutena i jela koje sadrži ovaj protein.
- Dok se ne upoznaju bezglutenska brašna - mnoga jela su neuspešna. Svaki put kad koristimo različito bezglutensko brašno za isti recept - svaki put će krajni proizvod biti različit. Nekad će završiti u kanti, a nekad će se pojesti u slast - zavisi da li smo pogodili brašno za to jelo. Često testiranje recepata može i da ne bude toliko veliki problem, ukoliko volite da mesite, ali veći problem predstavlja materijalna isplativost:
- Bezglutenska brašna su od 4 do 40 puta skuplja od pšeničnog brašna!
- Bezglutenska ishrana je usmerena na home made kuhinju. Malo je restorana u Srbiji i u regionu koji pružaju mogućnost specijalnog, gluten free jelovnika. To bi podrazumevalo posebne prostorije u kojima ne bi bilo opasnosti od kontaminacije, ali i posebnog pribora, posuđa i aparata. S jedne strane to je trošak za svaki restoran, a s druge stane rizik zbog eventualnog unakrsnog kontakta sa glutenom, čini hranu nebezbednom i opasnom po zdravlje osobi koja ima celijakiju ili niski prag intolerancije na gluten.
Jaja
Jaja jesu veoma nutritivno bogate namirnice. Sve više nutricionista preporučuje upotrebu jaja u jelovniku, 2 do 3 puta nedeljno. Mnoge dijete forsiraju jaja i na dnevnom meniju. Međutim, alergija na jaja jedna je od 8 najčešćih.
Postoje slučajevi da su neka deca prerasla
alergiju na žumance, jer je belance jači alergen. To u mnogome olakšava recepte, ali ono sa čim se najviše susrećem su jaja u keksevima, mafinima, vaflima, palačinkama, u bezglutenskim
proizvodima.
Proizvodnja kekseva kod mnogih bezglutenskih proizvođača neizostavno sadrže jaja, zbog njegove nezamenljive uloge u sjedinjavanju smese, čime često zamenjuje ulogu glutena. Veoma malo je gluten free proizvoda koji ne sadrže jaja. Čak i restorani koji se isključivo bave bezglutenskom proizvodnjom koriste jaja u mafinima, čiz kejkovima, palačinkama, jer jaja olakšavaju pripremu testa.
Proizvodnja kekseva kod mnogih bezglutenskih proizvođača neizostavno sadrže jaja, zbog njegove nezamenljive uloge u sjedinjavanju smese, čime često zamenjuje ulogu glutena. Veoma malo je gluten free proizvoda koji ne sadrže jaja. Čak i restorani koji se isključivo bave bezglutenskom proizvodnjom koriste jaja u mafinima, čiz kejkovima, palačinkama, jer jaja olakšavaju pripremu testa.
Po meni je jaja najteže zameniti u receptima, naročito ako se radi više od 2 - 3 jaja. Nepisano je pravilo ukoliko se u receptu nalazi više od 3 jaja - zaboravi na taj recept. Srećom postoje odlične zamene za jaja, kao što su čia i lanene semenke, voda u kojoj se kuvala leblebija, kisela voda, prašak za pecivo, ali tu su i guar i ksantan guma.
Mleko
Alergija na mleko je prva alergija koja se
otkriva kod deteta i može se javiti već u prvim mesecima života.
To postavlja pitanje - ukoliko majka ne doji, koje mleko može adekvatno zameniti sve nutritivne sastojke koji su potrebni za normalan rast i razvoj bebe. Adaptirana mleka za bebe su prah mešavine od kravljeg mleka, a mleko od žitarica u potpunosti ne zamenjuje sve ono što bebi treba. Takođe, kada je već dijagnostikovana alergija na mleko, postoji i sumnja na alergiju na pojedine žitarice iz kojih se mleko može dobiti. Na našem tržištu postoje dve vrste bebi formule, koje nutricionisti i pedijatri preporučuju kao najbolju zamenu za majčino mleko.
To postavlja pitanje - ukoliko majka ne doji, koje mleko može adekvatno zameniti sve nutritivne sastojke koji su potrebni za normalan rast i razvoj bebe. Adaptirana mleka za bebe su prah mešavine od kravljeg mleka, a mleko od žitarica u potpunosti ne zamenjuje sve ono što bebi treba. Takođe, kada je već dijagnostikovana alergija na mleko, postoji i sumnja na alergiju na pojedine žitarice iz kojih se mleko može dobiti. Na našem tržištu postoje dve vrste bebi formule, koje nutricionisti i pedijatri preporučuju kao najbolju zamenu za majčino mleko.
Alternativa su ovseno, kinoino, kokosovo, bademovo i pirinčano, sojino i heljdino mleko. Ova mleka nutritivno ne zadovoljavaju bebine potrebe, puna su šećera i drugih dodataka, tako da ih ne preporučujem kao zamena za bebino mleko. Pogrešno se i zovu - mleko, to su zapravo napitci. Ukoliko volite ove napitke, najbolje je da ih sami napravite. Verujte, lakše je nego što možete zamisliti.
Alergija na mleko isključuje sve mlečne proizvode, ali i čokoladu, kekseve, euro kremove. Naravno, crna čokolada jeste zdravija i srećna sam što je moj mališan obožava, ali znate kako je u prodavnici kada dete vidi lepo upakovane
čokoladice, koliko god da se trudimo u izbegavanju rafova na kojima se nalaze takve poslastice, često je izbegavanje prodavnice prava odluka dok dete ne poraste i ne prihvati svoju alergiju. S druge strane, ono će se svakako susresti sa proizvodima koje ne sme, u parku, kod drugara, u vrtiću, a onda i svuda okolo.
Mleko je sastavni deo mnogih recepata, ali oni se uspešno mogu zameniti alternativama. Ali, u mnogim glutenskim
receptima se sa razlogom koristi jogurt, a njega je već teže adekvatno zameniti. Možete to uraditi sa pirinčanim jogurtom (nema ga kod nas) ili sa kiselom vodom.
Alergija na mleko je najveći problem u
periodu kada je mleko osnovna hrana, ali kasnije u životu, sem čokoladica i prehrambenih proizvoda, koje je i poželjno izbegavati, mleko ne mora biti prepreka u pripremi recepata.
Prednosti kod alergija na hranu
Da li uopšte postoje prednosti alergije na hranu? Naravno da postoje!
Naći pozitivne strane u nedostatku neke namirnice veoma je važno u borbi sa alergijama. Zavisno od tipa alergija na hranu to su:
Naći pozitivne strane u nedostatku neke namirnice veoma je važno u borbi sa alergijama. Zavisno od tipa alergija na hranu to su:
* Uvek ste svesni porekla vaše hrane.
* Manji izbor prehrambenih proizvoda vodi ka home made kuhinji što je zdraviji izbor.
* Alergije su odličan izgovor da se hranimo zdravije.
* Ishrana bez glutena.
* Korišćenje alternativnih proizvoda i neobičnijih sastojaka koji su zdravi. Kad biste kupili čia semenke i amarant? O skupoj kinoi i da ne pričam!
Alergija na hranu ne mora biti trajna, mada sklonost ka atopijskim bolestima uvek ostaje. Jednom kada prihvatimo alergiju i suočimo se oči u oči sa problemom - to više ne mora biti alternativa, već pravi izbor za zdravlje našeg organizma.
A koji sastojak je vama najteže zameniti u pripremi hrane?
0 коментара :
Post a Comment