Kada i kako naučiti dete da pere zubiće?






Zubići se kod svake bebe pojavljuju u različito vreme. Ali kod svih beba je isto: balavljenje, izlučivanje pljuvačke, guranje prstića, čak i celih ručica u usta, kao i sve što im padne šaka. Na taj način bebe upoznaju sebe i stvari oko sebe. Upravo tada treba iskoristiti tu “oralnu” fazu za sticanje navika o oralnoj higijeni.


Ja sam terorista kada je pranje zuba u pitanju. Nema izgovora - spava mi se, umoran sam, kasnije ću - zna se ujutru i uveče se peru zubi. Sada već mali dvogodišnjak zna da ne ide u krevet dok ne opere zubiće svojim meda četkicom, a stariji - da nema polaska u školu dok tukan svojim kljunom ne očisti i one zube spremne za Zubić vilu.

Kada je najbolje vreme?


Od šestog meseca pojavljuju se prvi zubići i već tada, naravno uz naš nadzor još nekoliko godina, može se davati imitacija četkice za zube, koja umesto dlačica ima gumene završetke. Dobro mogu poslužiti i glodalice koje podsećaju na četkicu za zube. Na taj način bebi se polako stvaraju navike za pranje zuba, a ujedno će uživati u fenomenalnoj masaži desni.

Već od godinu dana imitaciju može zameniti prava četkica prilagođena uzrastu. Stomatolozi preporučuju pastu za zube tek  kad dete nauči da ispljune sadržaj, ali to ne znači da sa pranjem zuba treba početi od tog perioda. Naprotiv, perite bebi zube tako što ćete dlačice na četkici nakvasiti vodom. Mada su se pojavile i neke paste koje su namenjene za uzrast 0+. Važna stvar za sticanje navike je i tajming. Trudite se da to uradite ujutru i uveče, posle mleka za uspavljivanje. Ne preskačite nijedno pranje zuba raznim izgovorima. Kontinuitet je presudan. 


Neka bude zabavno



Napravite od toga zabavu. Neka dete prvo samo opere svoje zubiće, a onda vi to stručno uradite (gore – dole – levo – desno- unutra- spolja). Ukoliko dete odbija, budite uporni i ne dozvolite da njegovo “ne” pobedi. 

3 saveta da uspavate dete pre 9h


Pustite mašti na volju. Rutina je mnogo interesantnija kada unesemo malo šmeka. Na primer: pokažite detetu kako lav otvori usta i neka glumi da je lav dok mu perete gornje zubiće, neka bude tigar kad mu perete donje zubiće, neka glumi da je hijena i da se smeje dok mu perete prednje zubiće. Ili smislite neku pesmicu "Moji zubi seku, žvaću, kidaju, smeju se i blistaju! Tra-la-la-la-la!”.


Upornost se isplati



Kada ste počeli sa stvaranjem rutine pranja zuba - ne preskačite nijedno veče, nijedno jutro. Ubrzo će se mališani naviknuti, a vi budite ponosni jer ste uradili pravu stvar. 

Ako imate još neki trik podelite sa mnom u komentarima ispod. 









0 коментара :

Post a Comment