Kako napraviti bezglutensko brašno za sve namene?Industrijske bezglutenske mešavine najbolje zamenjuju glutenska brašna. One su ujedno i najjednostavniji način za pripremu bezglutenskog testa, jer već sadrže biljna vlakna, ekstrakt kvasca, so, šećer i gumu. Međutim, njihova nutritivna vrednost je niska, a glikemijski indeks visok, tako da sve češće upotrebljavamo žitarice od celog zrna ili pravimo sopstvene mešavine brašna.  


POZNAVANJE BEZGLUTENSKOG BRAŠNA


Bezglutenska brašna se različito ponašaju u skoro svim receptima. Njihove razlike se najviše vide u samoj strukturi, ali i u moći upijanja tečnosti. Neka brašna su odlična za hlebove i slana testa, druga za poslastice, ali i od samih recepata zavisi kako će se brašno ponašati. 

Zbog toga su bezglutenske mešavine najupotrebljivije u receptima. Ali, one su veoma skupe i nisu svima dostupne. 

U Srbiji osobe sa celijakijom na recept dobijaju 7 kg bezglutenskog brašna, ali alergični i intolerantni na gluten nemaju tu mogućnost. 

Međutim, ne može se sve napraviti od gotove bezglutenske mešavine. Sasvim su različiti mafini od pirinčanog brašna i oni napravljeni od bezglutenske mešavine, koja je takođe napravljena od pirinčanog brašna.
Radi bolje strukture samog testa, često se u bezglutenskom kuvanju dodaju i druge vrste brašna. Najviše se dodaju pirinčano, heljdino, kukuruzno, ali sve češće se koriste proseno, kokosovo, tapioka brašno, i nešto skuplje amarant i kinoa brašno. Oni na Paleo ishrani koriste brašno od različitih orašastih plodova, ali ono je ujedno i najskuplje.

Kad sam prvi put došla u kontakt sa bezglutenskim brašnom pre četiri godine, videla sam da je svako brašno bez glutena samo za sebe. Onda sam kupila skoro sve vrste gluten free brašna koje postoje na našem tržištu i krenula da isprobavam. Dešavalo se da isti recept napravim od 5 vrsta brašna i od 5 mešavina istih, da bih isprobala koji je najbolji. 

KAKO SAM NAPRAVILA SVOJU BEZGLUTENSKU MEŠAVINU?


Miksajući različite vrste brašna došla sam do najjednostavnije i najpovoljnije home made mešavine bezglutenskog brašna
Koristila sam pirinčano brašno. 

Zašto? 

1. Pirinčano brašno se ponaša najsličnije kao pšenično brašno.
2. Pirinčano brašno je najpovoljnije.
3. Pirinčano brašno je skoro svuda dostupno.

Međutim, nisu ni sva pirinča brašna ista. Razlikujemo: integralno i belo pirinčano brašno. 

Integralno pirinčano brašno je gušće strukture, a
belo pirinčano je srednje gustine. 

Zbog toga je veoma važno kombinovanje sa skrobovima, koji su brašna najfinije strukture. Od skrobova možete dodati kukuruzni, tapioka, krompirov skrob, ali obratite pažnju pri kupovini, čitajte deklaraciju, jer postoje i tapioka, kukuruzno i krompirovo brašno.KAKO KOMBINOVATI BRAŠNA ZA BEZGLUTENSKU MEŠAVINU?


Zavisno od recepata koje pripremate i od vrste brašna koje imate, možete napraviti bezglutenske mešavine u ovim razmerama:

Tip 1 FINO BRAŠNO

2 šolje brašna srednje gustine
1 do 2 šolje skroba

Tip 2 OŠTRO BRAŠNO

1 šolja brašna veće sustine
1 šolja brašna srednje gustine
1 do 2 šolje skroba


MOJE BRAŠNO OD BEZGLUTENSKE MEŠAVINE


  • 1 1/2 šolja (240 g) integralnog pirinčanog brašna 
  • 1/2 šolje (96 g) krompirovog skroba 
  • 1/4 šolje (40 g) belog pirinčanog brašna
  • 1/4 šolje (30 g) tapioka brašna
  • opciono: 1 kašika ksantan gume 
Ova razmera mešavine sadrži 2 ½ šolje ili  406 grama.

Način pripreme:

Spojiti sve sastojke i čuvati u zatvorenoj kutiji na suvom mestu. Kako ne bi došlo do kontaminacije, najbolje je kutiju ili u mom slučaju teglu sa bezglutenskom mešavinom čuvati na posebnoj polici u frižideru. 
Gluten free brašna reaguju drugačije na skoro svaki recept, ali ova mešavina se može upotrebljavati u razmeri 1:1 kada je primenjujemo u glutenskim receptima. Međutim, ta razmera nije prilagodljiva za svaki recept. Za dodatno vezivanje koristite ksantan gumu, u zavisnosti od recepta. 

Ova mešavina je odlična za kolače, torte, brzi hleb, vafle, palačinke, kekse, ali odlično se ponaša i u drugim receptima. I ne zaboravite, kod svih vrsta bezglutenskog brašna, ali i kod bezglutenskih mešavina važi isto pravilo


potrebno je probati i prilagođavati ga u receptima, jer nijedno brašno se ne ponaša isto u receptima. 

Javite mi utiske u komentaru ispod teksta ili preko Facebook stranice i podelite recepte koje ste pripremili od ove bezglutenske mešavine, rado ću ih objaviti na blogu

0 коментара :

Post a Comment