Nove želje - novi motivi


Ovih dana svi razmišljaju o istoj temi - šta želim da promenim i uradim u novoj godini. Prebiranje po prošloj godini, donošenje određenih odluka i planova za sledeću godinu. To su naše priče ovih dana, to su tekstovi na trafikama i na mreži. Svi razmišljamo da živimo bolje, da budemo mršaviji, zdraviji i srećniji. 

Neću ni ja biti bog zna koliko kreativnija, možda ni odlučnija, ali uradiću nešto konkretno - staviću sve to na papir, sa detaljnim planom, a to je ključna stvar u planiranju. 

Sve što ostane da visi u vazduhu, samo će proći kroz naš mozak, kao i sve dobre ideje koje smo imali, ali ih je neko drugi živi zbog naše lenjosti. 

Evo 16 stvari koje planiram da uradim počevši od danas: 




1. Kupi planer ili uzmi neki običan, ukrasi ga i učini ga svojim. Jedan od koraka koji nas čini profesionalno usmerenim ka svom životu su i "to do" liste. Ja sam našla odlične ideje na Pinterestu i napravila ih sama.  



2. Upiši sve one neispunjene želje iz prethodne godine. Napravi analizu zašto se nisu ostvarile. Zatim napravi jasan plan - kada - kako - sa kim - uz pomoć čega/ koga - koraci ka cilju... 



3. Kreni od sebe. Kao kad nam pokazuju kako treba da reagujemo u avionu u slučaju nezgode: ako ne gledamo sebe, kako ćemo pomoći drugima. 



4. U planer odmah upisati planirane posete lekarima za celu porodicu, raspuste, odmore i praznike. 





5. Redovno vežbati - napraviti ugovor sa fitnes centrom i obavezati se do juna meseca. Logika je sledeća: kad god uplatim teretanu ne propuštam termine. To je jednini način koji će me naterati da vežbam. Meni je ova godina krenula odlično: zahvaljujući Mooshemi dobila sam Fitpass karticu i od januara krećem sa vežbanjima! Trebalo je od septembra... ali nikad nije kasno. 
 


6. Odvikaviknuti se od slatkiša - konzumirati ih maksimum tri puta nedeljno. Nova istraživanja kažu da je zavisnost od šećera veća od nikotina, a odmah ispod heroina. To znači da će mi biti potrebno vreme računajući ga... od detinjstva.

Pročitajte kako sam uspela da pobedim zavisnost od šećera.




7. Više čitati - već sam odvojila malo Uroša Petrovića da razvijam mozak, malo Selimovića da mi nahrani dušu, malo Joneska da prihvatim apsurd. 





8. Forsirati minimalizam stil i u odevanju i u enterijeru - za lakši i jednostavniji život. Rešiti se viška predmeta i odraditi generalku u svakoj polici, fioci, ormanu. Lakše je uskladiti belu i crnu, nego milion boja jer "sluti na veselo"!


9. Kupiti nove brushaltere već u januaru. Kažu da ih treba menjati na šest meseci, a kao neko kome čitava silueta zavisi od toga, to je obavezna kupovina. Već sam rezervisala. 



10. Nauči da kažeš NE. To je neki plan koji prenosim već nekoliko godina. Ovog puta detaljan plan je da bar dva puta dnevno izgovorim "ne" deci i mužu, a onda to proširim na familiju i ostale. Shvativši da sa DA ne činim sebi dobro, čak radim protiv sebe, ovaj dogovor se mora ispoštovati - zbog - sebe same.



11.Raditi plunk vežbe. Cele 2015. imam fotografiju u telefonu, u lap topu, odštampano u fioci...i nisam probala ni jedan dan! A plan je za samo 30 dana! 

12. Raditi na adrenalinu - leteti zip lajnom na Đurđevića Tari! I znak uzvika!!!




13. Jednom u dve nedelje, da, vrlo sam skromna u željama, samo toliko mi je dovoljno i kontinuirano minimum dva sata za vreme za sebe - bez ikoga, bez ičega.  

14. Provoditi više vremena sa mužem negde napolju...bioskop, šetnja, kafa, ručak, ma bilo šta. Detaljan plan - u dogovoru sa istim. Pored dece često zaboravimo da negujemo osnovu ljubavi

15. Učlaniti se u planinarski klub. Ima puno udruženja koji predviđaju manje izlete za roditelje sa decom - savršeno provedeno vreme sa decom u prirodi. Proleće je blizu, a sa njim i priroda koju treba probuditi.


16. Biti smirena. Smirena mama. Smirena u redovima. Smirena sa porodicom. Smirena u saobraćaju. Smirena u pošti. Smirena sa sobom. Smirena dok pišem. Smirena u komunikaciji. Smirena uvek.

Pročitajte kako sam postala smirena mama za 21 dan.



Ideje se mogu prepisati. Ako smatrate da su neke glupave - u redu. Ukoliko sam nešto zabavno i korisno zaboravila napišite mi u komentarima ispod, a ja ću vam poslati ;)  U svakom slučaju bih volela da čujem šta mislite. 

Možemo se družiti i na Facebooku.

4 comments :