Koh bez glutena i bez jajaZamenila sam jaja u receptu koji sadrži više od 2 jajeta i uspelo mi je! 


Ovako senzacionalistički bi bio naslov ovog posta da su ga pisali za portale koji se bave prilagođavanjem recepata za alergične osobe. Ali takvi portali ne postoje, kao ni svest da je isključivanje jaja i glutena veoma komplikovano u kulinarstvu.

Svi oni koji ne jedu gluten i jaja, znaju da je veoma teško zameniti jaja u receptima. To je skoro nemoguća mislija kad je u pitanju više od 2 jajeta, a dodatno otežava kad morate izbegavati i gluten. 

I jaje i gluten imaju vezivnu ulogu u testu, ali kada dodamo osobine koji neki kolači naročito poseduju, rastresitost i vazdušastost, kao što imaju susuflei, vafli i mafini - veoma je teško naći zamenu za više od 2 jajeta, a da recept zadrži traženu strukturu. 

Nisam probala kako bi se veća količina testa u ovom kohu bez jaja i glutena ponašala pri pečenju, jer često omanem pri samom pečenju, ali imala sam neverovatnu želju da što pre sa vama podelim radost: Da, moguće je napraviti koh bez glutena i bez jaja! 

Iako razmišljam o ovom jednostavnom, pre svega, glutenskom receptu koji budi sećanja iz detinjstva već nekoliko godina, nisam se usudila ni da tražim slične recepte. Sasvim slučajno, jednog nedeljnog popodneva, posle ručka i napornog jutra, reših da probam. Nisam htela da bacim veliku količinu namirnica ako mi recept ne uspe, pa sam napravila probnu verziju, dovoljnu da stane u okrugli kalup, prečnika 13 cm.

Sastojci:

2 kašike pirinčanog griza
1 kašika bezglutenskog brašna (Schar)
2 kašike kisele vode
4 kašike vode od leblebija
1 kašika meda
1 kašičica praška za pecivo

Priprema:

Umutiti mikserom sve sastojke. (To je veoma važno!) Peći na 180 stepeni 15 minuta.

Kad se ispeče, preliti vrelim zasleđenim mlekom i ostaviti da se prohladi. Najbolje je služiti ga hladnog.

Ja volim da ga prelijem domaćim džemom od jagoda, ali ovog puta su dodatni ukus pružili kokos listići. Probajte, nećete pogrešiti! I javite utiske!


Svakog dana na Facebooku i Instagramu možete pratiti savete i činjenice vezane za alergije i dermatitis. 

0 коментара :

Post a Comment