Kako urediti stan po potrebi deteta?



Kada se rodi dete unosimo nove stvari u kuću, pa postepeno krećemo da zatrpavamo svaku prostoriju u kući. Kako dete raste, stvari je sve više i odjednom ne znamo gde ćemo sa igračkama, garderobom, obućom, kozmetikom, sitnicama, pa opet igračkama. 

A onda na red dođe i četvrti član porodice i shvatiš da ništa nisi planirao na dobar način. Stalno menjaš raspored u pustoj želji za boljom organizacijom, ali obrni okreni, opet dođe vreme za ponovno pretumbavanje. Ukućani ne znaju gde je novo mesto njihovim čarapama, a ja postajem informator za izgubljeno nađene stvari. Sve dok i sama ne zaboravim gde sam šta ostavila.   

Tajna dobre organizacije su kutije. Kutije, kutije i kutije - nikad dovoljno za selektovanje svega i svačega. Svuda! I sa natpisima, čak je to novi, fensi enterijerski stil. Drugo - u svakoj prostoriji u stanu dete treba da ima svoj deo. Na taj način ono oseća pripadnost zajednici, jednakost u porodici, ali i uči. Od malih nogu ono uči kako da okači jaknu, kako da složi cipelice na mesto, kako da uzme užinu iz frižidera, uči se higijenskim navikama, urednosti i shvata određena pravila. Ako na vreme nađemo mesto njegovim stvarima, mirni smo jedno desetak godina, dok iz dečijih veličina ne pređe na S za odrasle. 




To carstvo šarenih posuda - kuhinja


* Napravite posebno mesto u visini deteta za njegove tanjire, čase, escajg koje će samo uzimati pri postavljanju stola i potrebi.

* Formirajte “urnebes” fioku ili plastičnu kutiju u kojoj će biti sve plastično i drveno što vi koristite u kuhinji, a što je zanimljivo i bezbedno za dete (levak, kalupi i modle za kolače, varjače…).




* Plastične činije i bokale postavite na nize police

* U frižideru na najnižim policama stavite voćni jogurt, mleko, jogurt ili omiljene detetove stvari koje će sam uzimati pri postavljanju stola ili kad je vreme za užinu.

* Zaštitite rernu sigurnosnim kukama.

* Ne zaboravite da deterdžente i sredstva za čišćenje, kao i sirće, ulje, soja sos…držite van domašaja deteta.



Idi mi - dođi mi 


* U hodniku stavite čiviluk u visini deteta i nisku policu za obuću kako bi samo ostavljalo i uzimalo jaknu i cipele. 

Moja plaža puna opasnosti - kupatilo


* U plastičnu kutiju stavite igračke za kupanje koje će samo po završetku kupanja vraćati. Možete i sami napraviti nešto za odlaganje igračaka. Od veće ambalaže gela za tuširanje ili šampona isecite gornji deo veće površine i napravite brod za igračke sa kojim će se dete igrati, a posle u njega pokupiti igračke.

*  Detetov peškir postavite na kuku u njegovoj visini.



* Stavite detetov sapun, gel za kupanje, pastu, četkicu za zube, čašu za ispiranje u visini deteta kako bi što pre sam naučio osnovne higijenske navike.



* Ukoliko je lavabo visoko, stavite stoličicu koja ne klizi, da dete može samo da se popne i opere ruke.



* Sredstva za čišćenje držite zaključane ili van domašaja deteta.



Svi smo tu, a poneli smo i igračke - dnevna soba


* Iako dete ima svoju sobu nikad ne možete pobeći od igračaka u dnevoj sobi. Spas su kutije ili police za igračke i knjige koje dete trenutno koristi.

* Tablu od plute koristite za detetovu umetnost i lepšu organizaciju njegovih remek dela.

* Ukoliko nemate uslova za postavljanje ramova za slike u visini deteta ili vam je dete malo, pa zbog stakla još uvek nije bezbedno, napravite foto studio tako što ćete vaše porodične fotografije, fotografije  rodbine, drugara, kumova…postaviti na tablu ili pano, kako bi dete uživalo i prisećalo se svih njegovih najbližih i najdražih. Na taj način dete razvija osećanje bliskosti i povezanosti sa dragim osobama. Kažu da se na taj način dete lakše socijalizuje.

* Ispod police sa vašim knjigama, postavite dečije knjige u visini deteta.



To je samo magacin za igračke - zašto se onda zove dečija soba?


Sortirajte igračke: životinje, automobili, plišane lutke, plastične lutke, lopte, društvene igre, slagalice…Sve treba da ima svoje mesto. Na taj način dete se uči redu, kao i čuvanju igračaka.

* Bar jednom u sezoni složite i sredite igracke zajedno sa detetom.

* Uvek rotirajte igračke: čim se dete mesec dana ne igra sa igračkom (ili nije za njegov uzrast ili trenutno ne okupira njegovu pažnju), sklonite je, pa je vratite za mesec – dva. Dete će se uželeti, biće srećno kao da je prvi put videlo igračku.




Dodatne mere potreba i bezbednosti 


- Zaštititite ivice stolova i nameštaja sigurnosnim ćoškovima.
- Obezbediti sigurnosne utikače na električnim instalacijama.
- Osigurati vrata i prozore , stepeništa, balkone.


Naš uređeni haos možete pratiti i na Facebooku




4 comments :

  1. Uh, dobri smo. Tek nekoliko stavki nismo po preporuci. :)
    Volela bih da sam naišla na ovaj tekst dok su mišice bila mlađe - sad se već veru svuda; nema više prepreka za njih. :)
    Sjajan, koristan tekst!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala puno:) Zaboravila sam da napišem stavite rešetke na prozore ukoliko stanujete u petospratnici. To sam uradila sa prvencem kad nam je saopštio da zna da leti kao njegov imenjak Petar Pan!

      Delete
    2. Jeste to nezgodno. Mi sada čitamo knjižicu "Leteća deca"; sva sreća da živimo na visokom prizemlju. :)

      Delete
    3. Tako divne ilustracije, da poželiš da im se pridružiš ;)

      Delete