Kuvanje sa alergijama na hranu




Prošle su mnoge godine paranoje i panike od kako je alergija ušla u naše živote. Prošlo je mnogo drhtanja, strepnje, bdenja da bi alergija na hranu od stresa prešla u naviku. Napravila sam mnogo obroka bez glutena, jaja, mlečnih proizvoda, bez svih 8 najjačih alergena i još mnogih koji su bili u prolazu (šargarepa na primer), što nije bilo ni malo jednostavno. 

Ali kuvanje je lečilo stanje kroz koje roditelj detata sa alergijom na hranu prolazi.

Prvo na šta pomisle ljudi kada nabrojim namirnice na koje moje dete ima alergiju, šta to dete uopšte jede, ali sva sreća, na meso i povrće nije imao alergije, tako da je ručak bio najmanji problem. Veći problem kod alergija na hranu su užine i šta pripremiti za doručak i večeru. Moj mali alergičar je imao alergiju na pšenicu, ali on je odbijao sve žitarice, uključujući i bezglutenske, pa čak i heljdu i leblebiju, kao pseudožitarice. Njegova intuicija je bila dobra, jer su one mahunarke, a na pasulj i grašak je takođe jedno vreme bio alergičan. Tek kasnije, malo po malo, prihvatao je ukus hleba i ostalih proizvoda od brašna. 

Jedan od problema kod alergije na hranu je i kupovina. Iščitavanje etiketa i tumačenje sastava proizvoda je uobičajena radnja u marketima. To pravilo važi za sve proizvode, bez obzira da li ste ih ranije koristili, jer dešava se da proizvođači često promene sastav proizvoda ili uslove u kojima se oni proizvode. 


Posle 4 godina života sa alergijama na hranu evo par stvari koje redovno primenjujem:



  Isključivanje alergena


Neki ljudi pokušavaju da uklone sve alergene iz kuhinje na koje je dete alergično. I to je potpuno razumljivo. Ja sam probala isto to da uradim kada je gluten u pitanju. Ali nisam uspela. Suprug i starije dete su odbijali da pojedu bilo šta to bih rekla da je bezglutensko. Ma nisu hteli ni da probaju! Koliko puta sam rekla da je glutensko samo da bi probali, a onda pojedu sve ne primetivši razliku.



Što se tiče drugih alergija na hranu, mleko i jaja nismo izbacili iz kuće, jer imamo i starije dete kojima su ove namirnice potrebne za razvoj. Sada je već mali alergičar porastao da zna šta sme - šta ne sme, kada su osnovne namirnice u pitanju, tako da jaja sigurno neće dirati, a alergiju na mleko je pravazišao pre dve godine.

Soja i kikiriki su potpuno isključeni iz naše kuhinje. Soju iovako ne koristim zbog genetske modifikacije, a kikiriki zbog prevelike klase alergije. Uzrok mnogih slučajeva anafilaksije je upravo kikiriki, tako da su kod nas svi proizvodi od kikirikija zabranjeni. Off limit. 





  Koristim posebne police u frižideru

Iako imamo frižider koji dete teško može otvoriti, u početku sam svu hranu bez alergena stavljala na najvišu policu. Kasnije, kako je dete raslo, postajalo radoznalije, imalo je želju da upoznaje hranu i viri u frižider, odvojila sam deo u vratima, u kojoj je bila smeštena njegova užina. Sada, kada je porastao, hrana koja nije bezbedna i koja sadrži alergen, nalazi se na najvišoj polici i potpuno mu je nedostupna. 


  Koristim posebne posude


U početku našeg života sa alergijama, kada ih je bilo puno i kada sam se tek navikavala na celu situaciju, pravila sam paralelno po 2 jela od svakog. Ako pravim spanać, napravim i jedan bez kravljeg mleka tako što ga zamenim sa pirinčanim mlekom. Kada pravim palačinke, pravim one normalne i one od bezglutenskog brašna i bez jaja. Kada pravim supu - u toku kuvanja, odvojim tečnost u drugu šerpicu kako bih nastavila kuvanje sa bezglutenskom testeninom. 

Sada uglavnom spremam hranu koju svi ukućani mogu da jedu, ali postoje i mnogi recepti koje pravim posebno za malog alergičara. 
Potrebno je koristiti poseban pribor, varjače, posude, šerpice, prati ruke dvesta puta u toku pripreme jela, kako ne bi došlo do kontaminacije. Ne samo da se stvara dodatni posao oko spremanja jela, već je duplo više posla i oko pranja posuđa.  

Iako je posuđe uvek dobro oprano kako ne bi došlo do kontaminacije alergenima, imam posebno posuđe za pripremu hrane bez alergena. To su silikonski kalupi posude za pečenje hrane, plastično i drveno posuđe (varjača i daska za sečenje).







Takođe, veoma je važno da dete sa alergijom na hranu zna koja hrana je bezbedna. Zbog toga su veoma bitne posebne posude za služenje i skladištenje hrane. 

  Uvek nosim rezervnu užinu za dete


Ukoliko idemo u park, na izlet, u poseti nekim drugarima - čak i tamo gde znam da ima hrane koju sme, ja nosim njegovu omiljenu hranu. 


Deca sa alergijama na hranu su probirljiva i nepoverljiva prema drugoj hrani.

  Posude koje su mi olakšale pečenje  

To su male posude - u kojima pečem hranu bez alergena, mali plehovi i kalupi - koji mi štede prostor i električnu energiju: pleh za srce tortu, mafine, hleb, kalup za palačinke. 

Procedura je sledeća: kada pečem jelo za ostale ukućane koje mali alergičar ne sme, pripremim i manju količinu istog jela, ali bez alergena, kako bih u isto vreme koristila rernu. 







  Imam male pomagače u kuhinji bez kojih ne mogu 

Posle tri godine alergije na jaje, dve uzastopne analize su pokazale da je alergija na žumance nestala. Međutim, alergija na belance je ostala i to u najvišoj klasi. Zbog toga mi mala zlatna ribica svakodnevno pomaže u pripremi obroka za malog alergičara. 

Konačno može da pojede prženicu i palačinke koje su slične normalnima, ali žumance dodajem i mnogim jelima i testima, jer ne samo da je zdravo za razvoj dece, nego i pomaže da se jelo veže




Obeleživači u boji

Za skladištenje hrane i transport koristim zatvarače kesa u boji. Zelena boja je za dete sa alergijama, plavi - za dete bez alergija.



  Uključujem dete u pripremu obroka


Verujte da su deca u kuhinji sposobna za to veoma rano. Uključivanje deteta u pripremi jela može olakšati organizaciju oko pripreme, jer deca stvarno mogu da budu pravi pomoćnici u kuhinji.  Posebno je važno uključiti dete sa alergijom na hranu u spremanje obroka, jer na taj način dete stvara ljubav prema hrani i kuvanju, ali i stiče saznanje o namirnicama koje su za njega bezbedne.




Nadam se da su vam se dopali ovi saveti. Pišite mi ovde o čemu biste voleli da čitate sledeći put.






0 коментара :

Post a Comment