25 manira koje svako dete treba da zna do 9. godine

    

Bila sam ponosna kad je moj dvogodišnji prvenac znao da upotrebi reči: "hvala", "izvini " i "molim te", a onda šokirana kad je sa sedam godina odbacio sve to lepo ponašanje i priču o dobrom dečaku Bonu i nevaljalom Tonu u potpunosti zaboravio...


Ono što me posebno sneveselilo, je činjenica da su sve one priče o vaspitavanju, tipa da se dete vaspitava od rođenja, da se ponaša prema modelu, da se sve "nosi iz kuće" - pale u vodu i da ono što se dešava u društvu  sada ima jači uticaj. I šta je sad ćiniti, sve iznova i iznova, pričati i pričati. 


Evo spiska koji sam osmislila za mog, sad već osmogodišnjaka kao podsetnik:1. Kada tražiš nešto – kaži „molim te”.2. Kada primiš nešto – kaži „hvala”.3. Ne prekidaj odrasle kada pričaju, sem ako je nešto hitno. Oni ćete primetiti i odgovoriće ti kada završe pričanje.4. Ako ti treba pažnja i pomoć odmah, najbolji način prekidanja razgovora je da kažeš „izvinite”.5. Ukoliko imaš nekakvu sumnju u nešto, prvo traži dozvolu. To će ti pomoći da ne upadneš u nevolju.6. Ne zanima svakoga šta ti sve ne voliš. Ponekad zadrži negativna mišljenja za sebe ili ih podeli sa roditeljima i prijateljima, nasamo.

7. Ne komentariši fizički izgled drugih, sem ako nije u pitanju kompliment, koji je uvek dobrodošao.8. Kada te neko pita „kako si?”, odgovori i uzvrati istim pitanjem.9. Kada odeš kod prijatelja u kuću, ne zaboravi da se zahvališ njemu i njegovim roditeljima za lepo vreme koje si proveo.10. Prvo kucaj na zatvorena vrata i čekaj odgovor, pre nego što otvoriš vrata.11. Kada pričaš preko telefona, prvo se predstavi, a onda pitaj da li možeš da razgovaraš sa osobom koju zoveš.12. Kaži „hvala” za svaki poklon koji dobiješ. 13. Nikada ne izgovaraj ružne reči pred odraslim osobama (ili bolje ih NIKAD i ne izgovaraj!).14. Ne nazivaj ljude pogrdnim imenima.15. Ne ismevaj nikoga ni iz jednog razloga. Zadirkivanje pokazuje drugima da si slab, a napadati nekoga je surovo.
16. Čak iako ti je igra ili predstava dosadna, sedi mirno i poštuj njihov rad.. Glumci, izvođači i voditelji rade svoj posao najbolje što umeju.17. Ako naletiš na nekoga i sudarite se, reci „izvinite”.18. Pokrij usta kada zevaš, kašlješ i kijaš i nikada ne guraj prste u nos.19. Kada otvaraš vrata, pogledaj da li treba da ih pridržiš otvorena za još nekog.20. Ako prolaziš i primetiš da roditelj, učitelj, baka, deka, komšija nešto rade – pitaj da li im treba pomoć, ako kažu „da”, pomozi im – možda nešto novo naučiš.21. Kada te odrasla osoba zamoli za uslugu – uradi to bez gunjđanja, već sa osmehom.22. Kada ti neko pomogne – kaži „hvala” i sigurno će ti pomoći opet.23. Koristi pribor za jelo pravilno. Ako nisi siguran kako, traži pomoć.24. Kada jedeš, salvetu stavi na krilo i koristi je po potrebi da obrišeš usta.25. Kada jedeš ne pokušavaj da dohvatiš činiju preko stola – već zamoli da ti je neko doda.
Ovo pišem 6 meseci posle publikovanja teksta: Očajna sam!!! Počinje pubertet i nepridržavanje nabrojanih pravila ponašanja! Prvo - da li je moguće da tako rano kreće taj buntovnički period? Drugo - da li je moguće da sve ono što smo učili i praktikovali svih ovih godina dolazi u ruke sredine u kojoj se kreće? Isprobavanje nedozoljenog postaje izazov za mog"vaspitanog" dečaka. Uh, još jedna borba u nizu. Ćeraćemo se još! 

0 коментара :

Post a Comment