Praznici nam stižu




Svi treba da se raduju praznicima, da osete toplinu, ljubav, pažnju, sreću i da uživaju u svojoj porodici. Hrana treba da je najmanji problem. Međutim, nekima nije. 

Ko je doživeo da svom detetu ne može da pruži hranu koju želi da jede - zna koliko je tanka linija između sažaljivih reči: "uzmi jedan" (a u sebi misliš valjda neće ništa da mu bude) i onog oštrog: "ne, ti to ne smeš da jedeš, alergičan si".

Već to "alergičan si" stavlja etiketu i locira ga na poziciju različitih od druge dece. S druge strane dete treba da zna da postoji "zabranjena" i "dozvoljena" hrana i da se sva deca po nečemu razlikuju: neka imaju crnu kosu, neka vole kiseo limun, neka ne vole da crtaju, neka ne vole meso, neko ne voli da nosi kape, a neka deca ne smeju da jedu određene namirnice


Dete sa problemima u ishrani od najranijeg detinjstva treba uključiti u organizovanje obroka. Roditelji treba otvoreno da pričaju o tome i da uključe dete u kupovinu namirnica, ali i u pripremi obroka. Verovali ili ne, već sa pune dve godine dete može učestvovati u spremanju obroka.
A što vole da pomažu u kuhinji i da petljaju svoje prstiće - to je tek druga priča. Ne znam samo odakle mu snaga kada dovlači stolicu sa čeličnim nogama od kojih se prave ramovi za brodove, a onda pogledam njegove okice, vidim sjaj, neverovatnu želju da stvara - i sve mi bude jasno. Deca vole da pomažu u kuhinji, tako oponašaju odrasle.   

Skoro sam saznala da ukrašavanje kolačića, što spada u kreativan deo kulinarstva, ima terapeutski efekat. Organizuju se radionice ukrašavanja kolačića za decu i za odrasle. Poželala sam da naučim kako da mom dečaku koji ne sme gluten i jaja (i što - šta još što ne ide u medenjake) napravim kolačiće ukrašene tako da ti bude žao da ih pojedeš i učinim predstojeći praznik magičnijim. 

Naš dom će celog decembra mirisati na medenjake. Miris će ući u sve zimske džempere i kape. Šalove ću posuti cimetom, a rukavice kojima ponekad grejemo nosiće - đumbirom. Ovako smo mi to pravili:













Recept za medenjake:

8 šolja brašna (Schar, Mix C)
1 šolja prah šećera
3 kašičice sode bikarbone
1 velika kašika začina za medenjake (5g đumbira, 5g cimeta, 5g karanfilića)
40dkg putera
1 šolja meda
3 jaja (ili zamene za jaja; ja koristim natopljene čia semenke ili umućenu mikserom vodu u kojoj se kuvala leblebija) 

Testo ostaviti u frižideru da odmori. 
Peći 10 minuta (ni sekund duže) na 180 stepeni.

Neka vam mirisi oplemene dom! 
Prijatno! 

Ukoliko vas interesuju kolačići bez glutena i radionice ukrašavanja obratite se:

Gluten free na tacni 



BB kolačići




Ovaj tekst je deo projekta "Kućna radionica" u kojoj učestvuju mame blogerke:



Posebno hvala inicijatorki projekta Kasijobeba na udruživanju mama blogerki








2 comments :

  1. Odlicno su vam ispali. Bas profi izgledaju. Bas bih volela da se i mi ukljucimo u neke slicne radionice, da malo zajedno pravimo nered :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala draga! Možda organizujemo uskoro i u Novom Sadu!

      Delete