Ovi keksići, bez glutena i bez jaja, na izgled i nisu tako primamljivi dok im ne dodelite neko zanimljivo ime. Ja sam ih nazvala Zekine oči zbog predstojećih praznika. Zanimjivo čim su dobile ime - nečije rukice su učinile da nestanu iz tanjira!
Bezglutenska kuhinja zahteva maksimalnu posvećenost. Često se desi da satima ne izađem iz kuhinje, sa ciljem da napravim hleb, testeninu, poslastice, keksiće, pa i ručak za sutra, a desi se da sve ono što spremim nestane već istog dana. To se desilo i sa ovim biskvitnim keksićima kada sam ih prvi put napravila. A onda sam ih u toku jedne nedelje mesila čak tri puta!
Veoma jednostavni + brzi + jeftini + ukusni
Sastojci:
- 2 šoljice brašna bez glutena (ja sam koristila Schar Mix B)
- kesica vanilin šećera
- 5 kašika šećera (sledeći put ću ih zameniti sa medom, obećavam)
- malo soli
- 100 g putera
- 2 kašike džema (ja sam koristila domaći džem od jagoda i malina)
- džem za fil
4 jednostavna koraka za pripremu
1. Pomešati sve suve sastojke, rastopljeni puter i džem.
2. Napraviti kuglice.
3. Vrhom varjače napraviti udubljenje i unutar svakog dodati malo džema.
4. Peći na 180 stepeni 15 minuta.
Keksići su bez jaja i bez glutena, a mogu se napraviti i bez mleka ukoliko zamenite puter sa drugom masnoćom.
Prijatno i srećni Uskršnji praznici!
Zvuče kao Banini a mogu da prođu i za Halloween :-D
ReplyDeleteKOliko masti menja 100 g putera,znaš li neku zvaničnu merku?
Kad sam ih napravila odmah sam i pomislila da su idealni za Noć veštica, ali bilo je "parola, snađi se, moram im dati ime adekvatno prazniku" - deca srećna i sita ;)
DeleteJa bih stavila malo manje masti, iskreno, ja to odokativno, ne merim svaki put.