Uskršni keksići bez glutena



Ovi keksići, bez glutena i bez jaja, na izgled i nisu tako primamljivi dok im ne dodelite neko zanimljivo ime. Ja sam ih nazvala Zekine oči zbog predstojećih praznika. Zanimjivo čim su dobile ime - nečije rukice su učinile da nestanu iz tanjira! 

Bezglutenska kuhinja zahteva maksimalnu posvećenost. Često se desi da satima ne izađem iz kuhinje, sa ciljem da napravim hlebtesteninu, poslastice, keksiće, pa i ručak za sutra, a desi se da sve ono što spremim nestane već istog dana. To se desilo i sa ovim biskvitnim keksićima kada sam ih prvi put napravila. A onda sam ih u toku jedne nedelje mesila čak tri puta
Veoma jednostavni + brzi + jeftini + ukusni



Sastojci: 

- 2 šoljice brašna bez glutena (ja sam koristila Schar Mix B)
- kesica vanilin šećera
- 5 kašika šećera (sledeći put ću ih zameniti sa medom, obećavam)
- malo soli
- 100 g putera
- 2 kašike džema (ja sam koristila domaći džem od jagoda i malina) 
- džem za fil

4 jednostavna koraka za pripremu 


1. Pomešati sve suve sastojke, rastopljeni puter i džem. 
2. Napraviti kuglice. 
3. Vrhom varjače napraviti udubljenje i unutar svakog dodati malo džema. 
4. Peći na 180 stepeni 15 minuta.

Keksići su bez jaja i bez glutena, a mogu se napraviti i bez mleka ukoliko zamenite puter sa drugom masnoćom. 

Prijatno i srećni Uskršnji praznici!


2 comments :

  1. Zvuče kao Banini a mogu da prođu i za Halloween :-D
    KOliko masti menja 100 g putera,znaš li neku zvaničnu merku?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kad sam ih napravila odmah sam i pomislila da su idealni za Noć veštica, ali bilo je "parola, snađi se, moram im dati ime adekvatno prazniku" - deca srećna i sita ;)
      Ja bih stavila malo manje masti, iskreno, ja to odokativno, ne merim svaki put.

      Delete