Malo drugačija Sitonija za četvoro



Sitonija je naše omiljeno letovalište već nekoliko godina. Idealna je za porodice sa manjom decom zbog plitke, čiste vode, prirodne hladovine, a najviše zbog predivnih plaža i providno tirkizne vode. Nama je najvažnije da je voda potpuno čista i da se uvek oseća onaj pravi miris mora. S tim što mi pride imamo i miris borovine

Sitonija ima jedne od najlepših plaža u Grčkoj, a i Solun je blizu ukoliko kojim slučajem želite da ga obiđete. Ona sve više postaje deo Halkidikija potpuno namenjen porodici sa decom tako da je to naša preporuka.

Naše putovanje možda i nije tako specifično i avanturističko, jer mi smo porodica koja voli kompletan odmor, koliko god je on moguć sa dvojicom veoma aktivnih dečakaNe zamišljamo letovanje sedeći i ležeći, jer odmor koji ne uključuje decu u morska dešavanja i nije odmor. 

Od čega se mi u stvari odmaramo? Ne od dece, već od stresa, tehnike, urbanog života, od svakodnevice. 

Naš odmor zapravo posvećen je njima, a mi smo to na vreme shvatili. 

Mi se sa njima kupamo i koristimo što više vremena u vodi. Sa njima se igramo, sa njima se i odmaramo.

Zato smo napravili „kompromis“. 

Idemo na plaže koje nemaju puno ljudi,  jer to nama prija, a onda se 100% družimo sa decom. Te plaže uglavnom nemaju ležaljke, već je bleja na plaži po starim običajima letovanja – ležaljka, peškir, dušek varijanta i svo vreme dajemo našoj deci. 

Na plaži koju smo otkrili nema prodavaca krofni. Nema skutera i čamaca. Nema vriske, navijanja, poručivanja koktela i glasne muzike. Samo čista priroda. More, zelenilo i mi.

Činjenicu da letovanje se decom i nije neki odmor, mi smo okrenuli.

Mi se zapravo stvarno odmaramo sa decom. 

Naravno da umeju da budu naporna, ali to im je posao. Posvećenost njima je naš prioritet, ali svako ima i vreme za sebe. Uvek pročitam dve knjige na letovanju, eto, to je dokaz da se može. Često i otplivam sama. Ali, sve timske sportove u vodi, pa i oni izmišljene, češće praktikujemo. Vaterpolo, košarka u vodi, odbojka u vodi, prase u sredini u vodi, tenis na plaži, tenis u vodi, badminton na plaži, kula na plaži (a, da, to nije sport), zatrpavanje na plaži.

Zbog toga su nam nepoznati ljudi na plaži suvišni. Želimo da ne pazimo da li će lopta udariti nekog u glavu, da li će smer vode dok se prskamo biti pogrešan za nekog ko tek ulazi u vodu ili da će pesak dok trčimo u vodu nekome prekriti sliku na peškiru.



Naša plaža se nalazi između Metamorfozisa, koga nazivaju draguljem Sitonije, i Nikitija, koji vrvi od bič barova, taverni i mamipara, koje mi nomadi – na - letovanju izbegavamo.

U ovaj deo Sitonije idemo već drugu godinu za redom, jer smo otkrili mini plaže na koje ili dolaze lokalci posle 19h da se rashlade ili Rusi, koji po pravilu beže sa plaže u 11h i možda se 10% njih spusti ponovo u kasnim popodnevnim satima, kad im dosadi ultra ol inkluziv. Otkrili smo nekoliko manjih plaža koje su pravo bogatstvo za odmor kakav mi želimo. 

Često, da ne kažem uglavnom, jer ćete me pitati za detaljan prikaz mape, smo potpuno sami. 

Plaža je šljunkovita i nema kilometarskog plićaka, ali sasvim dovoljno za privikavanje za ulazak u vodu i igranje za manju decu. Kamenje za uspomenu uvek nosimo kući, jer nam je posebno lepo.



Nema pravila, ali otprilike svaki treći dan popodne odemo na neku drugu plažu. Čisto da razbijemo rutinu i ne zaboravimo da se ponašamo civilizovano. Mada uvek žurimo nazad na sladoled i baklave u hand made poslastičarnicu u Metamorfosisu. 

Sarti obiđemo u periodu kada su talasi, Vurvuru kada je padala kiša, pa je more hladnije, a ostale čuvene plaže na Sitoniji najčešće izbegavamo zbog gužve. Prelepe jesu, tirkizno nestvarne – potvrđeno, ali te dve nedelje letovanja ne želimo da delimo. Delimo vam samo na ovaj način, da vidite da se sa decom može odmoriti – kada im se stvarno - posvetimo.

Da zaključimo, Sitonija je predivna za porodice sa manjom decom, kakvu god vrstu odmora preferirate.  Ne morate ućutkivati decu kada se raduju, viču ili plaču. Svi su tamo sa istim ciljem i u istim okolnostima (da ne bude rečeno u istom sosu) kao vi. A opet osećate spokoj i čujete tišinu. Mirne ili urbane plaže, peskovite ili šljunkovite, mala mesta ili veća šetališta, za avanturiste, za ronioce, za ladovinu, za odmaranje, za ljude koji vole MORE.










Ovo je nagrađeni tekst, pisan za portal Odmor sa decom




* Bla, bla, fotografije i tekst nije dozvoljeno preuzimati bez dozvole. 

1 comment :

  1. Pusta plaža bez gužve - zvuči kao nešto što moram hitno dobro da proučim. I da, ovo odmaranje sa decom je pravi opis stvari.

    ReplyDelete