10 zdravih stvari koje možete pokloniti sebi i drugima


Današnji trend vraćanja prirodi je veoma jasan. Svi pričaju o tome, sve češće odlazimo u prirodu i kupujemo proizvode koji imaju oznaku nature ili organic. Bežimo od hemije, tehnike, od zagađivača, konzervanasa, pesticida, sintetike i ostalih veštačkih materija i objavljujemo rat hemiji. Valjda je svima postalo jasno da nas šećer ubija, a ne mast i da nije sramota nositi home made keksić za užinu umesto kupovnog. 

Nekim tvrđim, slabo prilagodljivim ljudima mnogo je teže da se animiraju i da pređu na zdravije (znam, imam jednog kod kuće, koji još uvek puši!), a sa decom izazovi počinju kada krene ta čuvena, za roditelje traumatična, socijalizacija. To otprilike izgleda ovako: drugari piju coca colu za užinu, zašto ne bih i ja. Onda nastupamo mi, koji podilazimo, naređujemo, stvaramo pravila, borimo se sa dečijim izazovima i granicama koje se trudimo da očuvamo, zalažući se za apsolutno pridržavanje zdravih navika, svesni raznih problema koje modernizacija i 21. vek nosi sa sobom.


Zdravi pokloni  


Pravo je umeće održati zdrave navike i prevaspitati i sebe i dete pored okupacije nezdravog. Zato treba sebi i drugima pokloniti nešto zdravo, pa makar to bio zagrljaj, kilo voća, glavica kupusa ili poljubac. 

Evo moje zdrave liste najboljih poklona za nadolazeće praznike i Novu godinu.

Slana lampa

Ova jedinstvena lampa ne samo što lepo izgleda i uklapa u sve stilove životnog prostora, već je njena topla svetlost poznata po sposobnosti da utiče na povećavanje nivoa negativnih jona u okruženju.




Mi ovu lampu imamo od prvih simptoma bronhijalne astme i držimo je uključenu tokom cele noći u dečijoj sobi.

Kefirko


Neko vreme sam i sama pravila kefir i trudila se da budem revnosna u pripremi. Dobrobiti kefira za dobre bakterije u crevima su dobro poznate. Čitava procedura oko pravljenja kefira je malo komplikovana, ali ručni set za pravljenje kefira olakšava ceo postupak. Od kad sam ga otkrila nalazi se na mom spisku želja.  

Bokal za filtriranu vodu 


Bokal za vodu koristim već preko 10 godina i jako mi teško da se naviknem na ukus nefiltrirane vode. 




Filteri u ovim bokalima ne samo da uklanjaju hlor, bakterije i teške metale, već dodaju minerale, restruktuiraju molekule vode povećavajući ćelijsku hidrataciju.


Kokosovo ulje

Kokosovo ulje postaje nezamenjiva stvar u mojoj kuhinji, ali i kupatilu! Ovo je 10 u 1 proizvod. Služi za omiljenje sirove kuglice, u kafi, u kolačima, u smutijima, za kosu, za lice i umesto balzama za usne. 

Proizvodi za svakodnevnu upotrebu


Višeupotrebljivi predmeti za čuvanje hrane, vode, namirnica su eko - friendly proizvodi, jer ne trošimo višak materijala i novca za nove predmete. 

Amerikanci kažu reusable, jer podstiču na reciklažu i daju na značaju upotrebljivosti samog predmeta, a mi bismo rekli da su to proivodi koje više puta koristimo, što ne podstiče ni na šta, sem na štednju. Torbe i kutije za užinu umesto kesa i kesica - idealni su eko pokloni za svakoga.



Organski materijali

Ne znam za vas, ali uvek ću pre kupiti proizvod na čijoj etiketi piše organski pamuk, nego onaj za koji nisam ni sigurna da li je pamuk. 




Mnogi komercijalni proizvođači dečije odeće imaju liniju proizvoda za decu i odrasle, od veša, čarapa do majica i trenerki čiji materijali su organskog porekla.


Pamučne pelene i pamučni ulošci

Konzervativnost više nije u modi, ali prirodno - jeste. Zbog toga ne vidim zašto ne bismo mogli da poklonimo nekome higijenske proizvode od prirodnih materijala. 



Napravljeni su od bambusa i pamuka, ne izazivaju alergije i iritacije i ne zagađuju životnu sredinu. Ne samo da su idealno rešenje za našu kožu, već su veoma, ali veoma prijatni i udobni, a divne šare i mekani materijali idealno maskiraju njihovu namenu. 



Zanimljivo je da se mnoge žene emotivno vezuju za ove proizvode, tako da ovim poklonom koji možete ovde poručiti stvarate i emotivnu vezu sa osobom kojoj poklanjate. 

Aparat za ručno ceđenje voća ili sokovnik

Ako imate malo više novca aparat za pravljenje soka od voća je možda jedna od najzdravijih stvari koje možete pokloniti. 



Ukoliko pak ne nameravate toliko odvojiti i knjiga recepata za smuti može biti od koristi, bar za početak.

Prirodna kozmetika

Već sam pisala da se u porodici borimo sa atopijskim dermatitisom. Svakodnevna nega kože pod ekcemom iziskuje stalna mackanja i hidrataciju, čak i kad koža nije pod terapijom. U tim situacijama se trudim da korstim što prirodnije preparate kako ne bih dodatno opterećivala kožu hemijom.




Za sada sam probala proizvode Natura Siberica i Alverde (DM) kozmetiku za decu. I sama koristim njihove kreme za lice, šampone, paste za zube, kreme za telo. 


Igračke 

Eko igračke koje sam bez brige kupovala za svoju decu su Pino toys i Kockica. Dodir sa drvetom je kontakt sa najplemenijijim prirodnim materijalom. Ove drvene igračke prate razvoj deteta, a njihov rok trajanja i upotreba su dugotrajni. Ponuda obuhvata i najmlađi uzrast deteta, od didaktičkih, muzičkih, edukativnih igračaka, slagalica, drvenih kockica do društvenih i zabavnih igara.





Naravno, Lego je takođe neprevaziđena igračka i iako su kockice od plastike, izdvojila sam ovaj brend, jer je upotrebljiv na duže staze. Dete se sa Lego kockicama igra goooodinama. To nije igračka koja se gubi, lomi ili odlaže u orman dok je se dete ne uželi ponovo, tako da je "ulaganje" u Lego kockice i više nego isplativo.

Knjiga zdravih recepata


Poklonu se u zube ne gleda, a zdravlje na usta ulazi - te je idealan poklon za započinjanje zdravog načina života - knjiga recepata. Dobri kuvari su uvek bili u modi. Sve više se vodi računa o samim sastojcima koje koristimo u ishrani, a zdrava ishrana često postaje prvi korak ka zdravoj promeni života. Lchf, glutenfree, sirova, hrono ishrana...možda u nekome mogu probuditi inspiraciju za promenom.


Novogodišnja pomama je počela, ali vodite se razumom.


I za kraj, ne dajte da vas praznička manija kupovine zavede. Već sada kupite poklone za praznike, naročito za decu. Zato izbegavajte tržne centre i prodavnice mesec dana pred Novu godinu. Ne samo što ćete se spasiti troška, već ćete izbeći neminovan stres. Umesto toga stvarajte prazničku atmosferu u svom domu. ne zaboravite, mirisi kolača sa cimetom i zelenog čaja sa medom ostaju u sećanju mnogo duže nego poslednja igračka sa TV reklame ili majica  iz novogodišnjeg kataloga.   



Dodatni savet: reciklirajte ukrasni papir ili ga napravite sami od papira koji već imate u kući. Seckanje, uklapanje, lepljenje, dekupaž tehnika su odličan način da napravite jedinstveni ukrasni papir. Na taj način dajete ličnu notu svakom poklonu. 


Imate li još neku ideju za zdrave poklone? Radujem se da ih čujem! 

3 comments :

  1. Divni i korisni saveti! Mi smo koristili platnene pelene, kokosovo ulje na izvoz, Alverde kozemtiku i uopšteno DM-ovu hranu i namirnice, jendo vreme i bokal za vodu. Nikako da kupimo novi filter :( Koristimo i Dormeo ovlaživač vazduha, ali još uvek ne možemo da skontamo da li nam pomaže ili ne :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala draga Saška! I mi smo imali olaživač vazduha, ali je previše grejao sobu i stvarao je i više vlage nego što je trebalo, pa smo ga smestili u groblje kućnih aparata ;). Možda je bilo do samog aparata, ali nije mi posle padalo na pamet da kupujem novi. Moja taktika za filtere za bokal je sledeća (jer izgleda da svi zaboravljamo da ih menjamo): uvek kupim dva kada je račun u marketu manji nego uobičajeno. Tako sam mirna neko vreme! A što se tiče hrane u DM-u...da, na to sam potpuno zaboravila! Kupujemo leblebije sirove, leblebije u tegli, kukuruzno brašno, palentu, hleb od raži divnog mirisa, namaze, čajeve, kokosovo ulje, galete...ma svašta. Organski su uglavnom i proverenih sastojaka, a što je za nas jako važno i adekvatno navedenih alergena. Hvala što si me podsetila!

      Delete
  2. Lampu imam. Koristi mi isključivo kao ukras. Mislim, palim je, ali ne verujem u njenu magiju :-) Samo mi je lepa! Na prirodnu kozmetiku sam se sveže navukla! Dobra stvar!

    ReplyDelete