Kako sam objavila rat hemiji?



Kada dobijete bebu počinju da se javljaju mnoga pitanja. 

Kakvu vodu pijemo?
Koji načini su najbolji za pripremu hrane?
Koje namirnice su zdrave za naš organizam?
Kako su one gajene?
Koja su najbolja sredstva za ličnu higijenu?
Za negu kože?
Koje materijale odeće je najbolje koristiti?
Čime da peremo sudove. A veš?

Sva ta pitanja ni malo nisu bezazlena, imajući u vidu da se hemikalije nalaze svuda. SVUDA, pa i u hrani i vodi. Počnite samo da čitate etikete na proizvodima i suočićete se sa nazivima hemikalija za koje nikada i niste čuli. Retko da ćete i naći sastojak koji je prirodnog porekla. 

Živimo život pun pesticida, fosfata, formaldehida, parabena, sulfata, E-ova, konzervanasa. Veoma je teško naći prirodnu, organsku hranu, a o kozmetici i sredstvima za higijenu stana, posuđa i veša i da ne pričamo. 

A kad beba poraste - postane čovek


Za bebu uvek hoćemo najbolje. To je normalno i prirodno. Želimo da je hranimo organskom hranom, pojimo flaširanom vodom i koristimo prirodne sapune. Međutim, kako beba raste, lagano spuštamo kriterijume i dete prilagođavamo našim navikama. I to je prirodno, jer teorija "staklenog zvona" nam postavlja pitanje "ukoliko preterano zaštićujemo dete, šta će biti kada prvi put proba prskani paradajz ili mladi luk, koji je hemijski tretiran 5 dana pre branja, jer seljak nije znao da treba proći bar 2 nedelje da bi se luk "očistio"? 

Šta me je navelo da objavim rat hemiji?


Od kako sam se susrela sa alergijama na hranu i sa atopijskim dermatitisom kod moje bebe, počela sam da razmišljam potpuno drugačije. Borba sa alergijama i atopijskim dermatitisom nije ni malo jednostavna, naročito u našoj zemlji, u kojoj sa svih strana izostaje podrška
Izgleda da tek sa određenim zdravstvenim problemom pokušavamo da zaobiđemo kontakt sa sastojcima iz laboratorije i tek onda nalazimo načine za rešavanje naših problema u - prirodi. A tada je već možda kasno.

Kako promeniti navike? 


Uvedite pravila. 

- Glavna stvar je okrenuti se prirodi i to ne samo po pitanju hrane, već i u izboru sredstava za higijenu tela i pokućstva. 

- Počnite više da upotrebljavate prirodne proizvode u odnosu na hemijske, industrijske. 
Razmere: 80/20 ili 70/30, zavisno od mogućnosti. 

80 prirodno - 20 hemija, čisto da organizam ne zaboravi u kom svetu mora opstati. Ne moramo uvek koristiti sredstsva za masovno uništenje. 

Povratak pravoj hrani


Svim mogućim silama prirode trudim se da što manje kupujem prehrambene proizvode. 

To je ponekad izuzetno teško, naročito kada su slatkiši u pitanju. Šećer je ionako i sam po sebi velika pretnja sa svih strana, jer ga ima svuda, da ne kažem u svim onim ukusnim, do zavisnosti, stvarima. A jednom kada dete proba šećer - izazov da želi ponovo je prevelik. Trudim se da sama pravim slatkiše, čokolade, sladoled, kekse i da što manje konzumiramo industrijske slatkiše. Dodatni problem nam predstavljaju bake i deke, koji "moraju" da obraduju decu slatkišima iz radnje. Sećate se vanilica na masti, šnenokli, lenje pite, koha i drugih zaboravljenih poslastica? Podsetite bake da su to momenti ljubavi koji se ne zaboravljaju. 



Ono što kupujem u radnji su "izvorne" namirnice; meso, povrće, voće, sir, mast, mleko, kajmak, maslinovo ulje, med, badem, kakao, rogač, kokosovo ulje. Sve su  to su namirnice koje moram imati. 

Ne kupujem viršle, paštete, riblje štapiće, kačkavaj u listićima, margarin, biljne imitacije mlečnih proizvoda, kekse, grickalice, sokove. 

Kozmetika i sredstva za čišćenje


Kada imate dete sa ekcemom, prvo šta radite je isključivanje potencijalnih uzroka koji dovode do pogoršanja stanja ekcema. Počinjemo od sredstava za čišćenje i negu kože, materijala odeće, sredstvima za pranje. Uklanjamo iritante kao što su tepisi, zavese, vuna, dlake kućnih ljubimaca, prašina, grinje i počinjemo na drugačiji način da prilazimo uzrocima alergija.

Pažljivo biramo sa čime kupamo bebu i sa čim mažemo guzu i telo.
Posebnu pažnju poklanjamo specijalnim preparatima koji hrane atopičnu kožu detetaNe znam da li postoji sapun, sindent, kupka, mleko i losion koji nismo probali. 

Probali smo i sve pelene na tržištu i sve deteržente za pranje bebi odeće pokušavajući da nađemo one koji ne iritiraju kožu.

Tragajući za praškom koji neće iritirati atopičnu kožu moga deteta, ali i osetljivu kožu cele moje porodice, naišla sam na 100 % prirodan proizvod. Fitaky prašak za veš je napravila mama koja je uspela da se izbori sa ekcemom kod svog deteta. U nemogućnosti da potpuno oporavi kožu zahvaćenu ekcemom, po savetu pedijatra, ova mama je krenula da isključuje sve agresivne industrijske proizvode i tako počela sama da pravi kreme za negu tela i sopstveni prašak za veš. Ubrzo je primetila poboljšanje i potpuni oporavak kože i počela da pomaže i drugoj deci, bebama i mamama atopičara šireći proizvodnju

Cela linija Fitaky proizvoda sadrži samo sastojake biljnog i mineralnog porekla, koji su idealni za negu i higijenu novorođenih beba i osoba koje imaju kožna oboljenja. 
Proizvodi ne sadrže nijedan sintetski sastojak, sulfate, formaldehide, parabene, konzervans, fosfate. 

Kada sam probala Fitaky prašak za veš ne samo da sam odmah uvidela da odlično pere i beli veš (namerno sam ga testirala upravo na belom vešu), već i ono najvažnije, primetila sam da je znatno umanjio svrab kože kod mog malog atopičara, koji mu je bio izražen u poslednje vreme.



Šta sam prvo promenila?

- Izbacila sam tepihe, ukrasne jastuke i nepotrebni tekstil. 
- Kupila sam antialergijski dušek koji redovno čistim od grinja.
- Izbacila sam plišane igračke. Ostavila sam samo žirafu i medu koje redovno perem u mašini na 60 stepeni. 
- Koristim sva pravila kupanja i nege kože sa atopijskim dermatitisom: kupanje u mlakoj vodi, a hidratacija odmah posle kupanja.
- Koristim specijalne sindente za kupanje, uljane kupke i losione za telo. 
- Otkrila sam prirodne načine hidratacije ovsenom kupkom i počeli smo da upotrebljavamo organski losion za negu kože.
- Veš perem na 60 stepeni, ne koristim omekšivače i uvek duplo ispirem veš. 

Kakve promene je nama dala priroda?


Sada, kada se bliži četvrti rođendan mom malom atopičaru, znam da smo na dobrom putu i da uspevamo da držimo ekcem i alergije pod kontrolom. 

- Pre svega, sada moje dete normalno spava, a i mi sa njim. 
- Uspeli smo da smanjimo korišćenje kortikosteroida i lokalnih imunoglobulatora. 
- Izbegavamo infekcije kože već dve godine. 
- I antibiotik nije koristio već dve godine.
Smanjili smo alergije na hranu. Prerastao je: mleko, žumance i polako počinje da konzumira i gluten. 
- Atopija je bolest porodice - pa je sada cela porodica harmoničnija i zdravija. 



A vi? Ne čekajte problem. 
Radite na prevenciji i vratite se prirodi! 

Objavite pravi rat hemiji!  






1 comment :