Trenutak promene: 15 saveta da se mama vrati u formu


Kad si mama teško je naći vreme za vežbanje, zar ne? Ali, budimo iskrene, nije samo do vremena. Često sebe stavljamo na poslednje mesto i tome treba stati na put: da bismo bile dobre deci, suprugu i porodici, moramo biti pre svega dobre - sebi. 

Vratiti se sebi i promeniti naviku obigravanja oko dece, hrane i kućnih poslova nije lako. Premostiti prvo taj psihološki momenat da se baviš za promenu malo sobom, pa do dela gde u realnom životu radiš nešto što do juče nisi, ali ti je sve poznato, jer si to nekada radila ili viđaš druge da to rade, na primer trče u punoj sportskoj opremi i na minus dva ili nose trening torbu u osam uveče dok se ti vraćaš iz kasne nabavke. 

Zbog nedostatka vremena za fitnes počela sam da primenjujem neke tehnike koji su me držale u formi, dok mi vežbanje nije postalo potreba i navika. Hajde da budemo malo kreativne, a da ipak postignemo sve.
Evo nekih predloga koje volim da praktikujem zavisno kako me raspoloženje vodi:

1. Igraj svakog dana  

"Shame, if U can dance too..."

Svako jutro pojačaj muziku i sa decom prođuskaj 10-ak minuta u dnevnoj sobi. Ne samo da će deca uživati u veseloj jutarnjoj atmosferi, već će se njihovo telo i um primiti pozitivnu energiju za taj dan. To važi i za mame i tate. Pozitivna energija u porodici je ključ sreće. Deca će možda naučiti twist, a ti ćeš sagoreti neku kaloriju. 

2. Vežbe snage

Mi žene jednostavno ne shvatamo da samo 5 - 10 minuta treninga snage daje puno benificija za mišiće, kosti i metabolizam.
Svako drugo veče dok gledam film, uradim 3 serije po 10 vežbi za bicepse, tricepse i vrat, sa 500 gr teškim tegovima, za početak. Plan vežbi možeš pronaći na primer ovde ili ovde, ali ima puno sadržaja na internetu, samo je potrebno naći ono što ti odgovara. Dodatni savet: umesto tegova možeš napuniti flašice od pola litra - vodom ili peskom.



Žene i teretana - spoj za savršen kroj


3. Uključivanje tate, babe, tetke

Ključ pronalazaka vremena za vežbanje je da pogledamo u svoj planer i nađemo nekoliko poslova koje možemo da podelimo sa suprugom. Možda je dobar početak da tata, baba, tetka preuzmu decu iz vrtića i škole ili da odu do prodavnice, a ti za to vreme ne uzimaj krpu ili šerpu u ruke, nego uradi nešto za sebe. Hajmo lagano, hop, hop!

4. Šetnja

Ako imas bebu, ne moraš i ti leći svaki dan kad ona spava popodne. Bebe vole da spavaju na čistom vazduhu dok se truckaju u kolicima. Bar jednom – dva puta nedeljno idi u šetnju dok beba spava i…ubrzaj hod!



5.  Dečiji trening


Za vreme dečijeg treninga nemoj samo sedeti na tribinama ili u kafiću i raditi palac vežbe na telefonu. Ustani i prošetaj tih sat vremena po kraju. 

6. Pauza na poslu

Iskoristi svoju pauzu na poslu – brzim hodom obiđi nekoliko prodavnica u blizini.
Dodatni savet: šoping troši i novac i kalorije, pa zato nemoj nositi novčanik!


Teretana za žene 30 +


7. Doručak odmah ujutru! 

I to je "must"! Zavaravamo se da nismo gladne ujutru i da možemo tako izdržati ceo dan. Doručak do 9-10h daje energiju za ceo dan. Dobro u toj priči da u tom slučaju one kasne večere nadoknađivanja snage tada odlaze u prošlost.

8. Fitnes za mame i decu

U većim gradovima sve su popularniji treninzi za mame i decu zajedno. Postoje razne vrste zajedničkih  i odvojenih treninga, od fitnesa do kapuere. Za decu je to posebno važno, jer se od malena navikavaju da je sport sastavni deo života, a nama štedi vreme i verovatno novac - te ponude su obično jeftinije od pojedinačnih.

9. Opet taj šoping!

Kad god idem u šoping, ja jednostavno moram da obiđem ceo tržni centar. O, da, i to je benefit! Ako nisi moj tip šopingholičarke, tražeći najpovoljniju, a najbolju varijantu i u kupovini tačno znaš šta želiš i gde ćeš to naći - onda promeni naviku i jednostavno prošetaj dva puta po tržnom centru. Ne samo da ćeš sagoreti kalorije nego ćeš  naći najbolja sniženja. 



10. Ima još mama sa istim problemom

Upoznaj mame u školi, vrtiću, parku, igraonici koje takođe žele da se bave sobom. Napravite dogovor, menjajte se, jedan dan jedna čuva decu dok druga trenira, drugi dan obrnuto.

11. Video

Sve je lakše i dostupnije, toliko je video klipova na Youtubu samo treba tražiti. Možeš kupiti neki CD ili knjigu sa vežbanjima koje ćeš koristiti kad deca spavaju. 

12. Vežba pre obroka

Vežbaj pola sata pre večere ili dok spremaš večeru pojačaj muziku i skakući dok kuvaš i seckaš. Ne zaboravi – vežbe pre obroka ubrzavaju metabolizam i teraju te da jedeš manje i zdravije.



13. Manje vežbe

Radi manje vežbe u toku dana dok obavljaš kućne poslove. Znamo da usisavanje i menjanje posteljine troši najviše kalorija, ali i dok peglaš možeš pomerati stopala levo – desno i rastezati se, dok pereš sudove – podiži noge unazad, a dok hraniš dete – uradi neki čučanj!


14. Ustani ranije

Istina je - jutro je često najbolje vreme za mame, ali i za ubrzanje metabolizma i boljeg efekta vežbanja. Bar jednom nedeljno podesi alarm 45 minuta ranije da voziš bicikl, trčiš, penješ se stepenicama do petog sprata nekoliko puta!



15. Napravi jeftinu kućnu teretanu

Verovali ili ne, možeš imati teretanu za celo telo, ako kupiš nekoliko jeftinih komada opreme koje se mogu koristiti u dnevnoj sobi: 

tegovi od 500 gr  ili 1 kg za vežbe ruku, vrata, leđa, ramena, (od 500 - 1000 din.); elastične trake za rastezanje i otpor ruku i nogu (oko 500 din.); lopta za fitnes – za rastezanje, jačanje stomačnih mišića, leđa (oko 1500 din.); steper, kao najskuplja sprava od navedenih, ali najjeftinija za kardio vežbe, ako ti vreme ne dozvoljava da trčiš ili brzo hodaš napolju  (od 3000 do 9000 din.).


Nadam se da su ti se dopali neki od ovih predloga.
Možeš me pratiti i na Facebooku.



3 comments :

  1. Hvala puno za predlog, svakako ću pogledati, uvek je dobro nešto promeniti! Svi se ponekad malo ulenjimo i nađemo kojekakve izgovore, ali bitno je da se uvek vratimo pravim rešenjima. :)

    ReplyDelete
  2. Meni je pilates otkriće od pre para dana-Najveći plus je što se treninzi održavaju u susednoj zgradi,a pride uopšte nije dosadno kao što sam očekivala i mislila o pilatesu.
    Trenutno vrlo srećna&zadovoljna pod upalom mišića raznih grupa :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. U istom smo sosu,"slatkom sosu": trenutno imam upalu mišića u predelu butkica ;) Bitno je samo da istrajemo! Pozz!

      Delete