Teretana za žene preko tridesete




Teretana kao vid aktivnosti na poslednjem mestu je kod žena. Uglavnom se u glavi stvara slika nabildovanih muškaraca, utegnitih u bodi majice i malene šorciće koji samo što ne puknu. 



Moje upoznavanje sa teretanom možete pročitati i ovdeDa li se taj prostor snobovski čuva samo za mlade, prezgodne devojke i muškarce sa mišićima, tempirane kao bomba? I dalje ne mogu da shvatim zašto se teretana do sada nije približila ženama na Balkanu, ali u to sada neću ulaziti.  



Skoro sam u jednoj teretani videla pedesetogodišnju mamu sa paraplegičnim detetom, i vežbali su, svako za sebe. Niko ih nije gledao čudno, normalno su vežbali, ne osvrćući se ni na njih, i ni na koga drugog. 


Nikoga ne zanima da li si se previše oznojio, da li ti je trenerka manjeg broja izbacila salo oko struka, koliko imaš godina, i da li ti sise đuskaju rejv dok trčiš na traci (mada preporučujem neki dobar brus radi sopstvene koncentracije). 


Dok ne probaju teretanu mnogi ne znaju da se vežbači fokusiraju na sebe i da ne gledaju koliko čega, sa čim i u čemu radiš. A šta se dešava u teretani - ostaje u teretani.


Otrežnjenje br.1  



Apsolutno nije važno šta si obukla. Žene često krenu prvo u šoping pre odlaska na vežbanje. Patike, garderoba za teretanu ne mogu biti važniji od samog vežbanja. Mnogi brendovi su izbacili fitnes outfite, koji su prilično povoljniji od tradicionalnih, sportskih. To je čitav splet drečavih boja. Ne mogu ni da zamislim koliko bi neonski izgledalo kada bi se svaka osoba obukla u te kombinacije, među onim crnim i sivim spravama. Ako pitate mene, pre bih kupila novi par cipela, ili farmerke za jedan manji broj,  nego novi komplet za znojenje u kojem se često i ne osećamo opušteno. Daaa... Zategnute helanke i majice uz telo od poliestera ne prijaju trideset - i - kusur - godišnjakinjama naviknutim na pamuk. Obična tanka trenerka i jednostavna, pamučna majica kratkih rukava uštedeće vam novac.  






Savet br.2 




Poneti: presvlaku za posle, flašicu vode, peškiriće, jedan za teretanu, drugi za brisanje posle treninga. Jedino što sam nabavila za teretanu tj. kupio mi muž, slušajući moje žalopojke, a verovatno u nadi da će dobiti zgodnu ženu, bile su rukavice koje su mi olakšavale podizanje tegova.


Tajming


Stručnjaci savetuju vežbanje tri puta nedeljno, manje svakako - ne. Takođe, preporuka je da se vežba pre podne; ja vežbam uveče i ništa mi ne fali. 

Pogledom me miluješ



Prvo što treba da uradiš kad uđeš u teretanu je da zastaneš i pogledaš gde se nalaze kardio sprave. Sa njima se počinje svaki trening (ali i završava) i one su neizostavne za zagrevanje, mršavljenje i znojenje. To su:
- steper
- bicikl
- traka
- nordijsko skijanje.


Za početak stani na traku, i uključi je na brzinu 4, nagib 2. Posle dva minuta, povećaj brzinu na 6, nagib na 4. Brzo hodanje ili džogiranje neka traje 10 do 15 minuta. Ulaziš u fazon, počinješ da se znojiš i već se bolje osećaš jer radiš nešto za sebe. 




Šta sad sa tim silnim spravama?


Imamo sprave za ruke, leđa, stomak, noge. Imamo i tegove.
Mene su učili da svaki trening radim određenu grupu mišića. Na primer jedan dan - noge, drugi dan bicepse, treći dan tricepse. Objasnili su mi da mišići moraju da se odmaraju i u međuvremenu hrane i da zbog toga pravimo pauzu od par dana. 


Pošto mi je donji deo leđa bolna tačka zbog povrede, hiperekstenzija mi je bila must posle zagrevanja. U početku se radi 3 puta po 8, pa se povećava. 



Sve se radi po serijama. Dakle 3 serije po 8 ponavljanja su početak. Vremenom se povećava, lagano, po mogućnostima, bez forsiranja, čak i meseci mogu proći do sledećeg izazova, zavisi od samog ritma i organizma. Na primer: 3*12, pa 4*12, pa 4*15. 



Onda, ovako, jedan dan radite noge, po serijama, drugi dan ruke...ali kardio na početku uvek ostaje. Posle vežbi, posle 20 - 30 minuta, opet se radi kardio. Tad ustvari i kreće mršavljenje. 


Ako nemate kondiciju i volite laganiji tempo, onda idite na traku. Ali, ako možete i želite brže mršavljenje, idite na steper ili nordijsko. Bicikla je negde između. 

Traka - tempo mršavljenja



Ako ste se odlučile za traku, važno je napraviti određenu brzinu i nagib kako bi mršavljenje kao cilj imalo efekta. Traku sam zavolela tako što je to bio odličan početak da hodam sa ciljem mršavljenja.




Nije u pitanju šetnja sa klincima, tri koraka napred, deset nazad, nije frustrirajući šoping, nije šetnja radi priče, već isključivo brzo hodanje radi znojenja. I jako prija. Na traci imate one ručke sa strane, ali celo telo radi ako ruke pomerate zajedno sa nogama. Pravi kardio je kad menjate brzinu i nagib svakih na primer, 2 minuta.


Nordijasko se znojiti znači mršaviti. 


U početku sam mrzela ovu spravu. Crknem, preznojim se, nemam dah, ukoče mi se stopala...ali, otkrila sam teretanu koja ima TV ekran na samoj spravi, tako da to olakšava moje muke.

Ponekad stavim fat burn (sagorevanje), ponekad samo biram nivo, neki srednji (ako je od 1 do 20, ja sam na 10, bar u početku), pa smanjujem i povećavam po potrebi. Menjanje otpora po principu toplo - hladno je veoma dobro, jer na taj način mršavimo i sutradan. 

Bez veze je da naglašavam koliko je vežbanje korisno i koliko je za žene važno da jačaju mišiće. Bez veze je da napominjem kako se dobro osećamo dok vežbamo, a to se dešava već posle prvog treninga. 



Na kraju krajeva, nije važno da li je aerobik, zumba, pilates, teretana ili joga - bitno je da se vežba. 


Družimo se i u teretani i na Facebooku ;) 



2 comments :

  1. Mi smo nedavno kupili spravu za nordijsko skijanje. Čekam da se neke zdravstvene stvari srede, pa na vežbanjac. Inače su mi omiljeni traka i steper. Ohrabrujuć tekst. Hvala! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. I ja sam imala tu spravu...pa smo je prodali, jer nisam bila disciplinovana i previše se stopila sa nameštajem ;) Samo napred, najvažnije je biti istrajan! Hvala puno!

      Delete