3 saveta da uspavate dete u 9



Koliko vremena izgubimo svaki dan uspavljujući ili ubeđujući dete da zaspi? Do skoro sam na uspavljivanje dva deteta trošila i do sat i po vremena i ne samo da smatram da je to vreme izgubljeno jer ništa korisno ne radim (već je priča pročitana i maženje završeno), nego se dešava i to da se i ja uspavam. 


Svakakve taktike sam probala. Uspavljivanje pored deteta, uz priču, samo laku noć i spavaj, dogovore, kombinacije ko će skim da spava i pod kojekakvim uslovima...ali moja deca jednostavno ne vole da spavaju. Onda sam probala najjednostavniju moguću tatiku i upalilo je. I to za tri dana. 

Svako čudo – 3 dana dosta. 


Svakoj navici – 3 dana do promene.


Probala sam sto puta i potvrđujem teoriju u praksi. Za tri dana sam uspela da ostavim cigare i to bez nervoze. Za tri dana sam odučila dete da se ne zaslađuje posle svakog obroka. Za tri dana sam navikla dete da spava samo u svojoj sobi. Sve je moguće. Nemoj da planiraš – nego preuzmi stvar u svoje ruke!

Cilj nadmašuje planiranje.

Evo 3 stvari koje sam uradila:


1. Pročitati već poznatu priču i maziti se. To raditi do sat I po vremena pre spavanja. Vreme iskorišćeno za ovaj korak je deset minuta, nikako više, jer ćete u tom slučaju svo vreme uspavljivanja ostati u sobi sa detetom.

2. Dati slobodno vreme od sat vremena za čašu vode, piški mi se, plašim se, vruće mi je.

3.  Jednostavno pomerite sat unapred.


To je to - i tako tri dana. Četvrtog dana - očekuj neočekivano.

Dodatni podsetnik: 


laka večera, malo tečnosti, prigušeno svetlo, temperatura, poljubac.

Ja imam decu  koja i do Grčke spavaju samo sat vremena, ali su vrlo brzo promenila naviku spavanja. E, sad, nemojte me pitati zašto to ne rade uvek. Za to smo krivi mi, roditelji.

Najvažnija stvar da izguramo ono što smo naučili je rutina, rutina, rutina. Svaki dan, kao i pranje zuba

Isto vreme – isto mesto – iste stvari, ako želimo da se naučeno zadrži.  Bez popuštanja, bez izuzetaka.

Uživajte u večerima sa vašom decom, ali i u svom vremenu. Želim vam čarobna jutra i mirne noći! 

#uživanjeumomentu



1 comment :