Kako napraviti dečiji rođendan za pamćenje i uštedeti za letovanje


Nekada su postojali rođendani kada su mame pravile tortu za svoje dete, kada su se jeli sendviči sa kiselim krastavčićem, kada su drugari dolazili kod slavljenika i u predsoblju ostavljali uredno složene cipelice. 

Kada je duh rođendana vladao domom. 

Kada su deca znala ko je slavljenik, a slavljenik ko su mu gosti?

Moda koja mnogim roditeljima olakšava organizaciju rođendana, a koja godinama vlada, je proslava rođendana u igraonicama. Da se razumemo, za dva i po sata pozoveš celu grupu ili odeljenje, sve prijatelje i rodbinu, ništa ne spremaš, ništa ne sređuješ after party, ne poslužuješ, ne brišeš

Deca se izjurcaju kao kučići pušteni sa lanca, roditelji dođu u paru kao da su došli u pozorište, naručena fondan torta sa figuricama koje su trenutni hit. Ako dete voli Petra Pana, oprostite, nije u fazonu. Ako torta nije naručena iz Pančeva i ne košta 15.000 dinara - sa šarenim pticama na vrhu - ništa niste uradili. Deca kao Italijančići, klopaju mini pice - ma dovoljan je i samo kečap na testo da bi bili zadovoljni, a roditelji, pa pobogu, naravno roštilj sa sve 3 vrste majonez salate. 

Da nije carice fondana i svećica deca ne bi imala pojma ni kome je rođendan.


Zaboravili smo kako je kada se čuje graja i smeh u našem domu, kako je lepo kada se malo i sami potrudimo da napravimo dobru atmosferu. Kada se drugari, sa kojima se i inače slavljenik druži, sami organizuju da im bude zabavno. Kada nisu potrebni mađioničari, animatori, crtači po faci i klovnovi, da bi deci bilo zabavno. Zaboravili smo kako je kad sa ljubavlju napravimo keks tortu, ma ionako je deci duvanje svećica zabavnije nego konzumiranje iste.


Sa prvencem sam slavila rođendane u igraonicama, gde nas bez fiskalnog računa isprate sa 200 evra ceha samo za piće. I to mi nikad neće biti jasno. 

Em im organizuješ događaj, em uradiš marketing i dovedeš ljude u njihov prostor em im platiš to što si organizovao, a onda im platiš za sve što smo popili po cenama većim od normalnih. 

Ove godine smo, i pored straha šta sve deca puna energije mogu uraditi u šezdesetak kvadrata zatvorenog prostora, a na nagovor slavljenika (!), rešili da rođendan proslavimo kao što su se nekad slavili rođendani. Sa desetak najbližih drugara, u sopstvenoj kući. 

Rođendan u kući/stanu uključuje (ali ni to nije neophodno): nabavku salveta, tanjirića, čaša, slamčica, dekoraciju za enterijer. Ono što decu najviše impresionira su boje i šarenilo - svuda. Baloni - svuda. 

Uostalom, pogledajte:





Dekoracija stola




Bezglutenske vanilice 


Karamelizovani badem umesto bombonica



Torta "pre", 
foto "posle" sa svećicama i vatrometom  - nema, 
zaboravili smo da uslikamo.



Torta za malog alergičara

Od svih ponuđenih kupovnih sokova, deca su najviše uživala u domaćem soku od zove koji sam sipala u 2 bokala: u jedan dodala par kapi zelene prehrambene boje, u drugi - plave, što je u stvari bio napitak od monstruma iz bloka.

Klopu su činili mini sendviči i domaće kiflice "a la baka".

Atmosfera je ipak najbitnija. Pustite muziku, ponudite društvene igre, igre sa loptom, ili jednostavno ih pustite da se igraju. 


To i jeste tajna: pustiti decu da se igraju!
Tih par sati  pozitivne energije je ispunilo naše zidove i naša srca pravim rođendanskim duhom. Gledali smo kako se druže, kako rastu, kako se smeju i uživajuOsetili smo pravu rođendansku atmosferu koju su deca sama stvorila. 

Posle zabave jedino što je bilo potrebno da se uradi je jedno brzinsko usisavanje... i naravno - otvaranje poklona. 


Mi se družimo i na Facebooku, pridružite nam se! 

15 comments :

  1. Ovo je rođendan po mojoj meri. Ako imaš vremena, pročitaj najčitaniji tekst na mom blogu.
    http://maminoblago.com/2013/10/14/decji-rodendan-na-moj-nacin/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala! Obavezno ću pročitati, hvala za preporuku!

      Delete
  2. Super je sve ispalo ali ipak ti mogu reći da ste imali i sreće :) Naši kućni rođendani su bili katastrofa, tako da par godina pravimo pauzu, dok ne porastu i neshvate šta im se dešava :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Da znaš da smi i imali sreće! Deca su bila odlična, ipak je već deveti rođoš u pitanju!

      Delete
  3. Ja bih se sve složila i u tome tako uŽivala da mi stan nije mali i za nas troje, pa su bilo kakve proslave jednostavno fizički nemoguće. P.S. odlična ideja za sok i slatkiše, a torte izgledaju potpuno dizajnerski!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala! Prvi put sam pravila royal icing i butter cream za ukrašavanje i stvarno su odlični za saradnju ;)

      Delete
  4. I mi konja za trku imamo! A slažem se u potpunosti. :) http://blog.lilihipsteri.rs/lilihipsteri-na-rodjendanu/

    ReplyDelete
  5. Hehehe, imam i ja konja, ali neka ga na blogu :-) Ja nisam pristalica igraonica i moja deca ne slave tako. Rođendan bi trebalo da bude privilegija za posebne drugare, ne za ceo razred i njihove roditelje. Danas sam diskutovala sa ćerkom o tome kako sam slavila punoletstvo. E to je tek priča za sebe danas. K'o svadba čoveče! Hm, ja se još živo sećam onih sendviča sa krastavcima...

    ReplyDelete
  6. Možeš dovesti i svog konja ovde, nije problem ;)
    Da, tek je proslava punoletstva pravi hit ! - ili restoran ili društvo u kafanu:može da se pije alkohol, ko pušteni s lanca, a povraćanje im ne gine! Kao ovi mali u igraonicama! Ipak najsmešnije što sam čula je dopraćaj iz vojske pod šatrom! Posle ispraćaja napravi se i dopraćaj ?! Sreća, te sad vojske ili nema ili je 3 meseca!

    ReplyDelete
  7. Mi imamo jako mali stan i nemogucnost da bilo sta tog tipa organizujemo kuci. A bas bih volela da jednom mozemo i tako da proslavimo rodjus: sve te pripreme i uzbudjenja, pa igrice koje mozete organizovati. Mada volim i ovo kad posle igraonice dodjem kuci a ono sve uredno i cisto :)

    ReplyDelete
  8. Odlične ideje :) I mi pripremamo sledeći mesec peti rođendan :)

    ReplyDelete
  9. Srećen vam rođendan!!! I hvala na komentaru! :)

    ReplyDelete
  10. Jako mi se svidja ideja sa sokovima. Mi smo razmisljali da cerki napravimo u stanu 1.rodj, a onda nam je u poseti bila bratova cerka- okliznula se, udarila ivicu AB stuba, ulubila lajsnu na istom od siline udara, cvoruga joj nije splasla ni posle nedelju dana😷Tako da smo vrlo brzo odustali od te ideje 😅 Odlucili smo da cemo joj spojiti rodjus sa starijim bratom ;-) Btw. A ja sam od onih koji voli decije rodjendane dece prijatelja, vidim ljude koje inace retko vidjam, ispricamo se, super se provedemo i mi i deca ;-) Mi iznajmimo, jer nam vremenske prilike to dozvoljavaju, dvoriste nekog vrtica na 2.5-3h, sami donesemo pice, a torta nekad ja sama pravim, nekad bude i back up kupljena 😅

    ReplyDelete
  11. Hvala! Sokovi su bili hit! SUper ideja za dvorište!

    ReplyDelete