Prilagođavanje hrane malim alergičarima + 3 čoko poslastice bez jaja i pšenice



Mi roditelji dece koja imaju alergiju na hranu ne samo što puno vremena provodimo u kuhinji praveći poslastice koje dete sme da jede, već moramo da budemo i veoma kreativni kako bismo prilagodili recept, zbog namirnica koje dete ne sme, sa adekvatnom zamenom


Nutritivni detektiv


Kada dete tek uči da prihvata nove ukuse i često odbija hranu, potrebno je prilagodili hranu ukusu koji dete voli. Mišljenja sam da dete može da odbija namirnicu za koju su analize čak potvrdile bezbednost. Ukoliko njegovom organizmu to smeta - ono će to osećati i odbijanje namirnice može da bude prvi znak netolerisanja. Ponekad deca samo ne umeju da objasne šta im smeta, nekad ih pecka jezik, svbi nepce, nekad im je muka. 

Međutim, roditelj deteta alergičnog na hranu, mora biti detektiv ne samo u situacijama testiranja hrane, kada po prvi put uvode namirnice, već moraju sumnjati i u subjektivni osećaj intolerancije na namirnicu, jer deca, što su starija, mogu manipulisati pri izboru hrane. Onda postoji opasnost da završite sa tri vrste jela koje vrtite u krug. Zbog toga je posvećenost veoma važna, ali i kreativnost.



Mame malih alergičara dobro znaju koliko vremena provode razmišljajući o ishrani svoga deteta, koliko je bilo neuspelih pokušaja ili onih uspelih koje mali nije hteo da jede.

Prilagoditi dozvoljene namirnice i onoga što dete sme da jede je prava mudrost.  Ja sam utehu našla kao i svaka žena - u čokoladi. Omiljeni ukus mog malog alergičara je čokolada. Zato je svaka poslastica koju pravim za njega - čokoladna, jer u suprotnom može da se desi da ne želi ni da je proba. Ali braon boja je veoma bitna i u testima. Projice, mafini, kiflice - kod nas je sve obojeno kakaom i rogačom. Jedino tako je hteo da proba moje bezglutenske specijalitete.


Dok nije smeo da jede crnu čokoladu, pravila sam čokoladu sa kakaom od pirinčanog mleka. I eurokrem od putera, rogača i kakaa. Kasnije sam mogla da obogaćujem ukuse sa medom i pravom čokoladom. Dok nije počeo da jede sladolede "iz frižidra" pravila sam ga od kakaa i banane. Sve je bilo u boji čokolade, čak i hleb. 




Prava je mudrost napraviti obrok bez jaja, bez brašna, bez mleka, bez soje i bez oraha, badema, kikirikija i lešnika...bez alergena. Dok je bio beba za doručak je bilo najteže smisliti šta može da jede što ne uklučuje jaja, pšenično brašno, jer mleko je najlakše zamenljivo. Skoro sve kupovne bebi kašice se zasnivaju na žitaricama koje sadrže gluten i koje moj Maki nije smeo da jede. A kako sam ipak pristalica što prirodnijeg, sama sam uglavnom pravila sve kašice. U vreme upoznavanja sa stanjem mog malog alergičara, jedva da je i nutricionista znala za kinou i amarant. Proso smo često koristili kad nam je pirinač dosadio. 


Zamene alergenih namirnica


Ukoliko ne sme jaja - tu su čia semenke, lan, leblebijina voda, kisela voda.

Ukoliko ne sme mleko - postoje bademovo, kokosovo, pirinčano, ovseno, heljdino. Za bebe kojima je potrebna adekvatna zamena za majčino mleko tu su specijalne bebi formule. Jedna od njih se od skoro može dobiti i na recept. 

Ukoliko ne sme pšenicu - žitarice koje ne sadrže gluten: kukuruz, pirinač, ovas, proso, kinoa, amarant, ali i pseudožitarice: heljda, leblebije, od čijih kombinacija se mogu napraviti razna peciva. 

Više o glutenu pročitajte ovde.

Kako nam se približavaju praznici, podeliću sa vama 3 omiljene poslastice, koje u originalnom receptu i nisu sve čokoladne, ali u našoj kuhinji to postaju. Sve tri su bez bez jaja i bez pšenice.

3 čokoladne poslastice bez jaja i pšenice

Život bez glutena u Srbiji nije lak. Nedostupnost proizvoda i njihova prevelika cena nisu pogodni za često isprobavanje recepata. Zato vam predstavljam tri proverena recepta, sa kojim ne možete da pogrešite: 

Čoko vanilice



Često se zaboravljaju stari recepti, a oni su ne samo provereni, već i uglavnom najbolji. Po originalnom receptu vanilica, prave se krugovi od testa koji se preklapaju kao sendviči sa džemom. Ali u našoj kuhinji kreativnost daje pečat. Slobodno pustite mašti na volju i probajte razne oblike i različite ukuse:


- može se dodati kakao u testo, 

- može se dodati sok po ukusu umesto limuna,
- mogu se prelivati čokoladom,
- moge se spojiti čokoladom umesto džemom,
- može se dodati cimet, đumbir ili začin po želji,
- mogu se ukrašavati sa čokoladom 

Sastav:


500 kg bezglutenskog brašna (Schar)
250 g putera
100 g prah šećera
Sok od dva limuna

Peći 10 minuta na 180 stepeni i nastaviti igranje. Vanilice mogu preuzeti i bilo koji drugi željeni oblik, kao na primer ovi čoko - prasići. 

Čoko oblak




Kada sam otkrila takozvani crnac kolač, mojoj sreći nije bilo kraja. Vazdušast, čak i sa bezglutenskim brašnom, zbog jogurta koji se nalazi u sastavu, spreman za razne kombinacije, ali ukusan i sam po sebi. Dok je Maki bio alergičan na mleko, bila sam blokirana u mnogim receptima, ali na našem tržištu, postoji jogurt od soje, koji takođe nije smeo zbog alergije na soju, a uzgred rečeno i nije preporučljiva. Postoje varijante da se kod kuće napravi jogurt od pirinčanog mleka, sa dodatkom probiotika, ali nisam probala. Sad kad sme mleko, iako ne voli da ga pije ako nije čokoladno, mogućnosti pravljenja kolača sa jogurtom su veće. 


Sastav:


Za testo:

3 čaše jogurta
3 čaše bezglutenskog brašna
3 čaše šećera (ja smanjim na 2 žutog)
1 čaša ulja (maslinovog)
1 kašika sode bikarbone
4 kašike kakaa

Peći 30 minuta na 180.

Kad je testo pečeno premazati 1 kašiku džema preko, a potom se nanosi čokoladna glazura.

Za glazuru: 

100 ml mleka
6 kašika šećera ili meda po želji
70 g putera
100 g crne čokolade
bademovi listići za ukrašavanje

Čoko zvezde (fotografija na vrhu) su takođe napravljene po receptu čoko oblaka, a ukrašene belom čokoladom i šarenim mrvicama. 



Mafini 




Sastav:

250 g pirinčanog brašna
1 prašak za pecivo
300 ml mleka
120 g putera
50 g šećera
1 vanilin
3 male kašice kakaa

crna čokolada za ukrašavanje i punjenje ili puding


Po originalnom receptu sa bloga Bezglutenska radost idu i 2 jaja, ali sam ih ja uspešno zamenila sa 8 kašika vode u kojoj se kuvala leblebija. Kada se ona umuti dobije se šne kao od belanaca. 


Sve sastojke dodati u rastopljeni puter, promešati i peći 15 minuta na 180. Čokoladne mrvice pospite preko pečenih mafina, a 5 minuta pre završetka pečenja u njih ubaciti kockicu čokolade. 


Možete ih ukrasiti i pudingom od vanile i napraviti im oči od šećera i pirinčanih bombonica.



Zaključak 


Svaki mali alergičar je svoja priča. Njihov jelovnik se razlikuje u izboru dozvoljenih namirnica, ali i u formiranom ukusu. Dete nam na svoj način govori koje ukuse voli i koji ukusi mu ne smetaju. 


Slušajte ga. Možda će nekad i pre analize znati na koju namirnicu je intolerantan, ali budite obazrivi, kao pravi detektivi, jer i njihova procena može da zavara. 


Otvorite četvoro očiju, pratite, pišite dnevnik, pratite simptome, testirajte dete. Sve je dozvoljeno i veoma poželjno. Budite strpljivi i svaki obrok spremajte pažljivo i nadasve s ljubavlju. I srećno! 



Na Facebooku i Instagramu takođe objavljujem i uspele i neuspele kulinarske pokušaje, pa se gledamo i tamo!











2 comments :

  1. Srećom, nemam alergičare, ali imaju ih neke moje poznanice pa im rado prevedem pokoji tvoj recept i pomognem barem na taj način.
    Strpljenje je baš prava riječ kad se radi o alergijama i kupovanju i spremanju jela za alergičare.
    Sve dobro vam želim :*

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala puno na podršci i razumevanju! I na komentaru! SVe najbolje!

      Delete