Nutela ili kako pobediti zavisnost od šećera?

Ovo nije sponzorisani tekst. Ovo je borba sa jednom opakom zavisnošću, zvanom šećer.




Draga savesti, grešila sam. 



Dobila sam teglu Nutele i poklekla sam.Uzela sam kašičicu punu krema, stavila je u usta i gledajući samu sebe, onu mene u drugom telu razmišljala o salu koje izlazi dok nosim bikini na divnoj plaži kristalnog mora, ali sam i dalje gulila teglu, kobajagi sve manje stavljala krem u kašičicu i kobajagi se tešila, samo da poližem još one delove na kojoj su bili tragovi krema i obrisi kašičice. 


Onda sam rekla sebi, wtf jednom se živi i ponovo krenula sa većom količinom krema u kašičici. 


Ovaj greh je samo GMO sa kakaom i šećerom, pa šta, nije kobna kombinacija sa palačinkama.




Ostavljam teglu, ne grize me savest kad je kvalitetan greh u pitanju, stavljam kašičicu u sudoperu i zatvaram teglu. Namerno ne pijem vodu da bi mi ukus ostao što duže u ustima. Greška, draga! Ukus se ipak gubi i ja uzimam sada manju kašičicu iz fioke. Krećem opet ka tegli. Zlu ne trebalo, nisam je vratila na policu, znajući da ću opet posegnuti. 

Ali avaj, sad me već grize savest, a zavisnost je toliko jaka da joj se ne mogu odupreti. 


Punim tu sićušnu kašačicu, tako da preliva iz nje sa svih strana i momentalno pijem čašu vode na iskap. Vraćam teglu na mesto i izlazim iz kuhinje. Niko me nije video. Palo bi u vodu sve ono forsiranje zdrave hrane, svi kolačići sa stevijom, pravljanje hlebova, a tek šta bi pomislili za moj karakter, koji je na dijeti. Ništa mi ne vredi nego da opet pravim dogovorim sa sobom. Tako sam uspela i sa hrono dijetom i evo živim taj hrono svet već tri godine. 

Pročitajte OVDE kako sam uspela sa hrono dijetom.



Ultra lako sam prestala sam da pušim, ponavljam sebi da bih se ohrabrila. Dala sam otkaz na vrhuncu uspeha i karijere, zarad višeg cilja, koji ludak bi to uradio u ovoj krizi? I da, izdržala sam bez grama šećera dva meseca i bilo je užasno teško, ali uspela sam. Šećer je na vrhu liste stanja zavisnosti, odmah posle heroina. Jači je čak i od nikotina. Ali, čovek se na sve može navići. I tako snažim sebe. Znam da mogu. Ponedeljak ne može da čeka i koraci se odmah moraju primenjivati.


Prvi korak - planiranje - obožavam ovaj korak! Skoro manijakalno pravim spiskove za kupovinu namirnica, za preuređenje stana, ko će kad kod lekara, jednostavno obožavam to do liste i organizaciju. Ja i dok pišem čini mi se da sam na korak do ostvarenja. Ako sam uspela da spremam i bezglutenske i hrono, ali i normale obroke za svoje ukućane, uspeću i ovo.




Prvo sam napravila misiju, a svaka misija mora da ima viziju i cilj

Moja misija u ovom zdavstveno - fizičkom segmentu života je da budem sinonim za ženu u odlazećim tridesetim koja stalno postavlja više standarde u sferi življenja (čitaj: uživa) i koja, ne samo da zadržava navike, nego predviđa i kreira nove trendove. 


Ne zvuči tako loše .... za firmu, za neki brend ili opis interesovanja neke trendseterke, što ja nisam. 





Koji su mi ciljevi: kratkoročni - ograničila sam ih na period od šest meseci - jun, petnaesti, mesto: Grčka, "bez da kipi"; i dugoročni cilj - broj 38 nositi u svim kombinacijama i stilovima.


* Sve je u brojevima. Matematički cilj, matematički se izmeri. Odbijam merenje na vagi, prihvatljiviji su mi obimi šnajderskom metodom. Te cifre me ne opterećuju jer ne znam koji im je standard tako da samo pratim sebe pre i posle u imaginarnim vrednostima.



* Onda izbacim beli šećer iz kuhinje i sve nezdravo što mogu i ne dozvoljavam unos istog. Ukoliko neka čokoladica i prođe granicu moje kuhinje, staviti je na visoke police ili u zatvorene  fioke. Dalje od očiju - dalje od srca.

Ne zavaravaj se da se ispod širokog džempera ne vidi.




* Coca-cola i ostali sokovi - samo kad dolaze gosti. Ako ne uspem da se obračunam sa ukućanima u kupovini gaziranih i zaslađenih sokova - dozvoliti limenku ili sokić na slamčicu. Jedan čovek za jednu limenku.


* Ustani i pokreni se - svakih sat vremena. To je pravilo koje svakako primenjujem, ali ga beležim ovo prilikom, jer ume katkad zavisnost od društvenih mreža da me prevari pa satima lajkujem i šerujem.

 Koristiti tanjir plave boje, jer plava boja utiče na smanjenje apetita. Neka bude manjeg obima kao osiguranje za manju porciju.



* Jesti ujutru ono što planiram za večeru - kiflice, palačinke, testo. Jesti češće jaja za doručak. Mit o jajima da su nezdrava i da povećavaju holesterol je prevaziđen - sada sve dijete preporučuju jaja. 



* Teža i začinjena hrana češće uslovljava zaslađivanje posle obroka, nego kuvani, nemasni obroci.



* Vežbati. Amin. No comment. 





* Druži se - u šetnji, na kafi - "Vuk ne vije što je mesa gladan, nego vije da družinu svije" (srpska narodna).



* Zapiši sve ciljeve, i one male, tipa: pešači jedan sat. 



* Idi do prodavnice, pa peške na peti sprat, pa namerno zaboravi da kupiš mleko i idi peške još jednom...



* Ako je frka - uzmi badem, suvo grožđe, šljive, urme, ali samo onoliko koliko može da stane u šaku. Nutelu zaboravi, i ne zavaravaj se, ostali ukućani ionako više vole onaj drugi krem. 





* Voda, voda, voda i malo limuna. Dobro jutro, voda i limun. Posle kafe, voda i limun. Kad bih nešto gricnula, voda i limun. Voda mora da bude na sobnoj temperaturi, nikako hladna.



* Zameni pivo sa vinom. Pivo ima najveći glikemijski index, tako da šećer u krvi raste čak do 100 po skali GI.



* Izbaci "low fat", "reduced fat", "fat free" proizvode, jer obično su lošiji za zdravlje - imaju više soli, šećera i kalorija.



* Sloboda je dozvoljena jednom nedeljno. 

Posle tridesetpete svaki loše konzumiran dan je luksuz. 


Nema više čekanja ponedeljka. O promenama se mora misliti svakodnevno, jer i mala doza šećera dnevno pospešuje zavisnost.


Ne zaboravite da me pratite i na Facebooku ;) 




10 comments :

  1. Nutela je ionako jedna od najgorih, najnezdravijih, najštetnijih i sve naj...gore poslastica. Kada se to ima u vidu, odricanje od nje ide brže.
    I puno sreće, i sama sam od danas na dijeti.

    ReplyDelete
    Replies
    1. I meni je nutela daleko ispod urmašica i baklava ;) Hvala puno i takođe srećno u dijeti. Mislim da nam pored mnogobrojnoh izazova treba i malo sreće.

      Delete
  2. Dobar tekst i vrlo dobri saveti. Delim u grupu Nazdravlje Blogeri. :) Ako budete imali još neki ovako dobar na zdravlje drugih tekst, slobodno sami objavite :)

    ReplyDelete
  3. Super saveti!
    Nutela me ne dotiče, ali volim slatko, volim da pravim, volim slatko, ali osetim da mi pravi probleme...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mučim se svaki dan, jer obožavam sve moguće slatko ...

      Delete
  4. Mene ubi šolja vruće filter kafe sa kolačićem... kukijem, mafinom, parčetom kuglofa sa limunom, jabukama, brusnicama i makom. Uh. Ubi. Ta savršena kombinacija. Mogu čitav dan da trčim, skačem, vežbam, ma sve... Ali kad volim - volim. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tačno znam o čemu pričaš, kompletan užitak je kada cela kuća miriše na poslasticu ;) Ne vredi se uvek odricati svega, dovoljno je samo da smo umereni.

      Delete